Política 22/01/2022

L’independentisme anuncia dos recursos per l’escó de Juvillà

Serà el Tribunal Suprem qui els haurà de resoldre, com ja va fer el 2020 amb el cas del president Torra

4 min
La roda de premsa de Pau Juvillà aquest migdia

BarcelonaLa resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que reclama que Pau Juvillà perdi la seva condició de diputat després d’haver estat inhabilitat ha topat aquest divendres amb una majoria parlamentària al davant. El diputat de la CUP, que ha comparegut rodejat pels membres independentistes de la mesa i el representant dels comuns Lucas Ferro, ha reivindicat en nom d’aquesta majoria la sobirania de la cambra i ha anunciat la presentació de dos recursos al Tribunal Suprem, un de seu –ja presentat ahir– i l’altre del Parlament, en contra del requeriment de la JEC. Dos anys després de la retirada de l’escó a l’expresident Quim Torra, es presenta el mateix dilema a la cambra: quin criteri preval, el del poder legislatiu o el d’aquest òrgan que, com va recalcar Juvillà, és “administratiu” i no “judicial”? Novament, l’última paraula la té de l’alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gener del 2020 la mesa va acceptar de facto la retirada de l’escó de Torra després que el Suprem donés la raó a l’òrgan electoral, una decisió que va trencar la majoria independentista al Parlament i va deixar la legislatura en l’aire. En aquell moment, tant Junts com la CUP van ser crítics amb el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, per haver acatat el pronunciament judicial sense que la sentència per inhabilitació fos ferma. Amb tot, aquest divendres els grups han buscat una imatge d’unitat davant la repressió, malgrat que no han volgut concretar si aquest cop la mesa del Parlament, presidida per Junts, desobeirà el Suprem en cas que torni pronunciar-se a favor de la JEC.

De fet, ni la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ni la resta de parlamentaris han respost a preguntes dels periodistes sobre la qüestió, sinó que han deixar que fos Juvillà, també secretari tercer de la mesa, qui tingués la paraula. El diputat ha assegurat que aniran “fins al final”, però no ha detallat en què es tradueix això ni si hi ha consens per esgotar totes les vies. Sí que ha instat, però, a no fer de la repressió una “arma llancívola” entre els partits. Per la seva banda, Borràs, que dijous va dir que protegiria “els drets de tots els diputats”, ha convocat una reunió de la mesa per a dilluns que ve amb l’objectiu de tractar la interposició del recurs del Parlament.

Pel que fa al recurs de Juvillà, la seva defensa ha optat finalment per presentar-lo aquesta nit amb la intenció que dilluns entri al còmput de registre. En l’escrit, al·lega indefensió pel fet que el diputat no va conèixer la resolució de la JEC fins que ja estava en fase de recurs, i reclama tornar a l’inici del procediment. A més, sol·licita que se suspengui cautelarment l’ordre de l’òrgan electoral.  

El PSC, fora de la foto

Juvillà ha reivindicat el dictamen de la comissió de l’Estatut dels Diputats signat el 18 de desembre en què el PSC, ERC, JxCat, la CUP i els comuns es refermaven en la posició que és el Parlament qui té la competència per decidir sobre la incompatibilitat dels parlamentaris. Un criteri que la JEC no comparteix, ja que en la seva resolució considera que aquesta no és la qüestió a debat, sinó la “capacitat jurídica per ser elegible” del cupaire.

Hi ha “113 diputats que conformen majoria àmplia”, ha dit el diputat. Amb tot, el PSC no ha estat en la roda de premsa. Fonts socialistes es refermen en el seu posicionament a favor que se li mantingui la condició de diputat a Juvillà fins que no hi hagi sentència ferma i mostren suport a la seva decisió de presentar un recurs al Suprem. Remarquen, això sí, el seu “respecte per les decisions judicials” un cop el tribunal es pronunciï.

A banda de la via administrativa, el diputat de la CUP també té previst continuar en la via penal i presentar un recurs de cassació davant la sala penal del Tribunal Suprem contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l’inhabilita sis mesos per haver-se negat a retirar llaços grocs del despatx quan era regidor a Lleida. “L’única voluntat de l’Estat és eliminar la dissidència política”, ha lamentat el diputat anticapitalista, insistint que ja en aquell moment va decidir de manera “conscient” desobeir la JEC i mantenir els símbols en suport als presos polítics al despatx durant la campanya electoral del 2019. Ho va fer, ha dit, per “raons que tenen a veure amb un mandat superior i que ens motiven a incomplir lleis injustes”.

Vox i Cs es mobilitzen

A l’altre cantó, l’extrema dreta i Ciutadans, com ja van fer amb l’expresident Torra, també s'han mobilitzat. El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha advertit Borràs i la resta de membres de la mesa que el seu partit els denunciarà si desacaten les ordres de la JEC. Fonts de la formació apunten que podrien presentar una querella contra la mesa davant del TSJC per desobediència. Si la mesa pretén “desacatar les ordres que donen els òrgans pertinents, acudirem als tribunals perquè paguin per això”, ha dit Garriga. Per la seva banda, el partit de Carlos Carrizosa ha presentat un escrit a la mesa en què sol·licita que es retiri l’escó a Juvillà.

Els recursos contra el criteri de la JEC serviran almenys per donar, com ja va passar amb Torra, un marge temporal a Juvillà. Fonts dels anticapitalistes recalquen que el dictamen de la comissió de l’Estatut dels Diputats és un argument nou perquè el Suprem pugui acabar-se inclinant a favor del Parlament. El precedent, amb tot, li continua jugant en contra.

stats