Borràs responsabilitza els funcionaris de la retirada de l'escó de Juvillà: "Se'n diu por"

La presidenta s'escuda en dues "realitats paral·leles" per defensar que Juvillà encara era diputat el 3 de febrer

5 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la junta de portaveus sobre el cas Juvillà

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha donat finalment explicacions aquest dilluns a la junta de portaveus sobre la retirada de l'acta del diputat de la CUP Pau Juvillà, i, de manera excepcional i a petició expressa de la majoria dels grups parlamentaris de la cambra, ha acceptat que la sessió fos retransmesa en directe. Les explicacions no han anat gaire més enllà, però, de les que ja va donar dilluns passat a RAC1, i encara han quedat preguntes en l'aire, com ara si manté o no la confiança en la seva secretària general, Esther Andreu, després de tornar a responsabilitzar els funcionaris d'haver executat al marge de la mesa del Parlament la retirada de l'acta per ordre de la Junta Electoral Central (JEC). "Quan els funcionaris no fan les coses i no n'informen, se'n diu por. I això és el que va passar al Parlament aquesta setmana", ha explicat, tot afegint que la seva intenció no és "culpabilitzar-los".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Laura Borràs ha mantingut que en cap moment va donar l'ordre de deixar sense escó Juvillà i s'ha escudat en el fet que hi havia "dues realitats paral·leles": en una, la "legislació espanyola" havia deixat Juvillà sense escó, i, en l'altra, el Parlament ratificava que Juvillà continuava sent diputat encara el 3 de febrer. En tot cas, la que es va acabar imposant va ser la primera. Juvillà ja no va ser convocat al ple del dia 3 i l'endemà al matí el Butlletí Oficial oficialitzava que ja no era diputat per ordre de la secretària general.

La presidenta del Parlament ha fet un repàs de la cronologia dels fets, denunciant que Juvillà hagi sigut inhabilitat per mantenir un llaç groc a la paeria de Lleida durant la campanya de les eleccions municipals del 2019. Ha explicat les accions que va fer la cambra per intentar protegir el seu escó tot i els advertiments de la JEC, i ha relatat com s'hi va intentar respondre activant la comissió de l'Estatut del Diputat (que va ratificar l'acta d'acord amb el reglament, que només preveu que es retiri amb sentència ferma) i demanant mesures cautelars al Tribunal Suprem –encara pendents de resoldre– perquè frenés la decisió de l'administració electoral.

També ha admès que, malgrat aquestes actuacions, es va executar la resolució de la JEC el 3 de febrer amb efectes retroactius al 28 de gener –quan va arribar per burofax el segon requeriment de la JEC perquè es retirés l'acta a Juvillà– amb l'objectiu de "protegir els treballadors" de la cambra. Ara bé, ha expressat el seu desacord amb les decisions dels funcionaris, sobre els quals ha demanat un informe. Per una banda, ha censurat que es donés de baixa Juvillà de la web del Parlament el divendres, 4 de febrer, abans que es reunís la mesa de la cambra. Aleshores, encara no s'havia valorat la resolució que la secretària general del Parlament havia registrat el dia 3 de febrer a la nit –coincidint amb el ple–, en què comunicava la retirada de l'escó al cupaire per "imperatiu legal". Per altra banda, ha criticat que el mateix dia, també abans de reunir-se la mesa, es fes publicitat de la publicació del Butlletí Oficial des del compte de Twitter del Parlament. "És una anomalia", ha subratllat la presidenta de la cambra. "Ha sigut improcedent", ha afegit sobre l'actuació del personal, atribuint l'actitud dels funcionaris a la "por" de responsabilitats penals.

Quan va deixar de ser diputat Pau Juvillà? Abans o després que el ple li ratifiqués l'acta? És aquí quan Borràs ha recorregut a les "realitats paral·leles" per defensar que, per a ella, encara era parlamentari aleshores: "És evident que hi ha una doble realitat, una realitat paral·lela: la legalitat espanyola –que retira l'acta de Juvillà i expedeix la del següent candidat el dia 27 de gener– i la legitimitat del Parlament de Catalunya, que va considerar que Pau Juvillà era diputat fins al 4 de febrer, quan la secretària general li va retirar l'acta per imperatiu legal".

Ara bé, si com diu Borràs Juvillà era diputat el 3 de febrer, per què no se'l va convocar al ple? La presidenta ha assegurat que no sabia que els serveis de la cambra no el van citar a la sessió i ha mantingut que ella "va admetre" la seva delegació de vot –Juvillà estava absent per problemes de salut– precisament perquè el considerava diputat. Si no el va deixar votar, s'ha refermat, és perquè tenia un "conflicte d'interès" en la votació. Llavors, ¿per què Juvillà sí que va poder votar el primer dictamen sobre el seu cas que es va debatre al desembre? Borràs simplement ha reconegut que aleshores sí que va votar, tot i que ara fa uns dies ella mateixa havia afirmat el contrari.

Els grups parlamentaris durant la junta de portaveus sobre el cas Juvillà

L'oposició li demana la dimissió

Les explicacions de la presidenta del Parlament no han convençut l'oposició. Els comuns, Ciutadans, Vox i el PP han demanat la dimissió de Borràs, mentre que el PSC l'ha acusat de "mentir" i de protagonitzar una escena de "contorsionisme" parlamentari. "Vostè només ha degradat la institució", li ha retret el portaveu socialista, Raúl Moreno. "Ha convertit el Parlament en un circ", li ha etzibat el portaveu de Vox, Antonio Gallego. I Lorena Roldán (PP) ha qualificat la situació d'"esperpent".

Per al diputat dels comuns David Cid, a Borràs se li ha "escapat de les mans" la gestió del Parlament i ha aprofitat l'ocasió per recriminar-li la presència al tall de la Meridiana de dissabte, tot i que havia estat prohibit pel departament d'Interior de la Generalitat. "Vostè vol ser cap de l'oposició", li ha dit Cid.

Més suaus han estat els grups independentistes d'Esquerra i la CUP, malgrat que han posat damunt la taula la falta de transparència durant el procés i la confusió: Eulàlia Reguant (CUP) ha posat de manifest que s'ha acabat complint el que ha dit la Junta Electoral i no el que disposa el reglament del Parlament. Josep Rius, portaveu adjunt de Junts, s'ha limitat a reclamar "unitat" als grups independentistes i ha demanat posar el focus en la "repressió" de l'Estat.

Propostes de reforma

La presidenta de la cambra ha començat la compareixença reconeixent que el Parlament està en una "extrema feblesa" davant les decisions de la Junta Electoral Central i que la seva "sobirania" està qüestionada arran de la retirada dels escons del president de la Generalitat, Quim Torra, l'any 2020, i del diputat de la CUP Pau Juvillà ara.

Davant d'això, Borràs ha proposat diverses accions per evitar que torni a passar, les quals no passen per la desobediència institucional com sí que havia plantejat abans. Ha proposat fer canvis al reglament del Parlament per "protegir la integritat de la cambra"; una llei que impulsi una sindicatura electoral catalana que actuï en els processos electorals a Catalunya, i finalment ha instat els grups a promoure al Congrés de Diputats una reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral (Loreg) per "garantir la inviolabilitat dels electes" i eliminar, així, l'article que permet la inelegibilitat sobrevinguda.

Amb la compareixença d'aquest dilluns a la junta de portaveus –i sense haver fet cap roda de premsa davant els mitjans de comunicació–, Borràs intenta tancar definitivament el cas Juvillà.

stats