Dos punts i una votació al Parlament: aquest és l'últim document de Laura Borràs a ERC i la CUP

La proposta passava per no cobrir les vacants dels diputats i implicar-hi el Govern

4 min
Laura Borràs durant el ple del Parlament d'aquest dimarts

BarcelonaQue Pau Juvillà ja no té escó al Parlament és l'única veritat absoluta de la primera inhabilitació d'un diputat durant la present legislatura catalana. Malgrat els discursos, les promeses, les compareixences sense preguntes i les votacions al ple i a la Comissió de l'Estatut dels Diputats, l'independentisme no ha aconseguit mantenir l'escó davant la ingerència de la Junta Electoral Central (JEC), que ha imposat la seva potestat executiva passant per sobre del reglament de la cambra. La presidenta, Laura Borràs, va explicar dilluns passat a RAC1 que ella havia fet una proposta de desobediència col·lectiva que no havia estat acceptada per ERC i la CUP. No en va voler donar més detalls, malgrat les peticions públiques d'informació que li han fet arribar la resta de grups parlamentaris. L'ARA ha accedit a l'última proposta que la presidència del Parlament va fer arribar als grups independentistes i que no va acabar fructificant. Es tracta d'un text breu amb només dos punts genèrics que s'havia de validar a través d'una proposta de resolució admesa a tràmit per la mesa i aprovada per JxCat, ERC i la CUP al ple.

  1. "Es mantindrà desobediència a qualsevol futura inhabilitació. Tots els grups es comprometen a no cobrir eventualment vacants per inhabilitació, sense perjudici del dret dels diputats de renunciar voluntàriament al seu escó".
  2. "El Govern es compromet a obeir el Parlament fins i tot en contra de resolucions judicials o administratives".

JxCat plantejava que la formalització d'aquests dos punts es concretés en un "compromís públic, i signat, de les tres formacions" a respectar a través d'una proposta de resolució que es portaria al ple. La majoria independentista de la mesa hauria d'admetre a tràmit la proposta. Tanmateix, tant Esquerra com la CUP no van acceptar aquesta proposta. Altres fonts recorden que no es tractava d'escollir entre aquesta proposta i res, sinó que se n'havien plantejat d'altres que Borràs no havia acceptat. La CUP va enviar la setmana passada a la militància un resum de les negociacions en què destacava que s'havia ofert a presidir el Parlament i a no fer córrer la llista per Lleida, tot i que fonts pròximes a la presidenta qüestionen aquest compromís.

Les fonts oficials de la presidència del Parlament consultades per l'ARA prefereixen no valorar el contingut de les negociacions –tampoc d'aquest document en concret– i es remeten a les paraules de dilluns de Borràs. Ella va subratllar que "no es va voler" defensar l'escó de Juvillà i va admetre haver demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que l'executiu també assumís la desobediència, per exemple desacatant la sentència del 25% en castellà a les escoles. Al document que es va presentar a ERC i la CUP no es fa cap referència a aquesta proposta, com tampoc es concreta quina és la desobediència que hauria d'assumir exactament el Govern. De fet, a Aragonès no se li transmet aquest document, sinó que només se li explica i és, en el marc d'una conversa el 29 de gener a Manresa, on Borràs li planteja també la qüestió del català a les aules. En diverses compareixences públiques des de dilluns, diversos dirigents d'ERC han negat conèixer la concreció de la proposta de JxCat.

El document no resol si els vots dels diputats inhabilitats s'haurien comptabilitzat o no. De fet, dijous va ser la mateixa Borràs qui va rebutjar la delegació de vot de Juvillà, tot i que ella va argumentar que ho feia per evitar un conflicte d'interessos. Si només es tractés de no substituir els diputats inhabilitats, l'independentisme hauria perdut vots, tot i que ara ja no està actuant de manera coordinada en la majoria de votacions, amb la CUP fent d'oposició al Govern. Almenys hi ha una altra diputada cupaire pendent de judici –Eulàlia Reguant– i dos més d'ERC –Lluís Salvadó i Josep Maria Jové– per qüestions relacionades amb el Procés.

Una feina a correcuita

En poques setmanes, JxCat, ERC i la CUP van voler fer a correcuita el que no havien fet des del 14-F. Aleshores ja sabien que Pau Juvillà aniria a judici i que, tenint en compte els precedents, era probable que acabés sent inhabilitat. Això no va ser impediment perquè la mateixa presidenta del Parlament garantís que el diputat cupaire no perdria l'escó fins que hi hagués sentència ferma, tal com estableix el reglament de la cambra. El discurs es va anar modulant a mesura que passaven els dies i especialment a partir del 27 de gener, quan la JEC va ordenar la retirada immediata de l'acta de diputat de Juvillà i va expedir la de Nogay Ndiaye, la número 2 de la candidatura de la CUP per Lleida. Mentre els polítics negociaven, en cap moment els funcionaris es van plantejar la desobediència, i la mateixa Borràs va reconèixer dilluns que no els podia obligar a res perquè estaria cometent un delicte de "coacció". Per acabar de lligar les peces que encara falten en aquest trencaclosques, hauria de ser ella la que expliqués com s'haguessin concretat els dos punts de la seva última proposta. De moment, Vox ja li ha demanat que comparegui en comissió i Cs que s'enregistri la pròxima reunió de la junta de portaveus.

stats