Elena creu que és "un error" que Borràs assistís al tall de la Meridiana

La protesta no estava autoritzada pel Govern i el conseller d'Interior s'ha mostrat "contrariat" per la decisió de la presidenta del Parlament

4 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir al tall de la Meridiana.

BarcelonaDesprés que la pèrdua de l'escó del diputat cupaire Pau Juvillà evidenciés les contradiccions de Laura Borràs, la presidenta del Parlament ha volgut demostrar aquest cap de setmana amb un tuit i una fotografia que no vol modular el seu discurs favorable a la desobediència, que no hi va ser en el cas de l'acta de l'anticapitalista. Primer, dissabte al matí va lamentar des de les xarxes no poder ser en una manifestació de l'ANC davant del Parlament que carregava contra "la incoherència dels polítics independentistes" i, al vespre, es va acostar uns minuts a la protesta de la Meridiana, que malgrat la decisió de la conselleria d'Interior de deixar d'autoritzar-la va tallar igualment l'artèria barcelonina. Que la segona autoritat del país i líder d'un partit que forma part del Govern assistís a una concentració no autoritzada per l'executiu no ha agradat al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "Crec que és un error", ha sentenciat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio. ERC, també ha criticat la presidenta i ha mostrat la seva "sorpresa".

Elena ha afirmat que el va sorprendre veure Borràs a la Meridiana i que el va "contrariar". "Suposo que ho veig més en clau personal, però crec que és un error", ha refermat, argumentant que "és la presidenta del Parlament" qui hi acudeix "el dia que el Govern havia decidit el contrari". "Té unes implicacions polítiques que a ningú se li escapen", ha afegit Elena. Fonts d'Interior expliquen que el conseller en parlarà amb Borràs un dia d'aquests i es mostren sorpresos per la decisió de la presidenta. Afirmen que ningú els va avisar que hi seria quan, per exemple, apunten que l'exconseller i vicepresident de Junts, Jordi Turull, sí que els va notificar que divendres trauria el cap a la protesta.

A Esquerra també s'han mostrat disgustats per l'actitud de Borràs. "Persones amb responsabilitats polítiques tant importants haurien de ser absolutament responsables dels seus actes", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. Per aquest partit és incomprensible que la presidenta del Parlament anés a una protesta "en contra de les decisions del propi Govern". Un Govern, ha recordat, del que forma part JxCat, el partit de Borràs.

També el líder del PSC, Salvador Illa, ha criticat aquest dilluns l'assistència de Borràs a la manifestació: "No és normal que la líder d'una de les dues formacions que integren el Govern es manifesti en contra d'una decisió del seu Govern", ha dit. A més, Illa ha afirmat que la decisió de la presidenta del Parlament "ha de tenir conseqüències", reclamant a ERC i Junts que actuïn.

El líder del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns a Banyoles

El cas Juvillà

Amb tot, Borràs encara no pot girar full del cas Juvillà i aquest dilluns hi ha programada una junta de portaveus a les 13.00 hores en la qual la presidenta del Parlament haurà de donar explicacions als grups. Tot apunta, però, que només l'escoltaran els partits, ja que Borràs ha descartat fer una roda de premsa i les juntes de portaveus són a porta tancada. De fet, la setmana passada Ciutadans va sol·licitar a la mesa que enregistri la trobada i després faciliti el vídeo als mitjans de comunicació. Una opció, però, que no preveu el reglament del Parlament. Fonts del partit taronja expliquen que primer els lletrats hauran de valorar si és possible i després la junta de portaveus ho haurà de votar.

Sigui com sigui, hi ha unanimitat entre els grups a l'afirmar que les explicacions que ha donat Borràs fins al moment són insuficients. La mateixa Esquerra advertia la setmana passada que encara no tenen clar en quin moment Juvillà va perdre a efectes pràctics l'escó i creuen que la presidenta hi ha de posar llum. Borràs va assegurar que desconeixia els passos que havien fet els funcionaris per deixar el cupaire sense els drets d'un diputat abans d'hora i, per això, la mesa ha demanat una nota als serveis de la cambra perquè concretin quines accions han fet en cada moment. Alhora, la presidenta del Parlament també va acusar ERC i la CUP de la pèrdua de l'escó, assegurant que van rebutjar la seva proposta de "resistència col·lectiva" que ho hauria evitat. Tal com va explicar l’ARA, aquesta proposta consistia en dos punts: no fer córrer les llistes al Parlament i implicar el Govern en la desobediència –que no quedava detallada– de la cambra.

A més a més, Borràs, segons informava el 3/24 divendres passat, ja s'hauria reunit amb Carles Puigdemont a Waterloo per avaluar la crisi generada pel cas Juvillà. De moment, a la cúpula de Junts hi ha hagut diversos silencis destacats, com el del mateix Puigdemont.

stats