Interior acaba amb els talls a la Meridiana

La conselleria justifica la decisió per les molèsties que origina als veïns i per les tensions amb grups espanyolistes

2 min
Meridiana Resisteix s’acosta als 200 talls de protesta a la via

BarcelonaDesprés de 660 dies de talls a la Meridiana des de la sentència del Procés, el departament d'Interior els ha deixat d'autoritzar i planteja que es reubiquin a prop d'on fins ara es continuen fent les protestes, segons ha avançat el Nació Digital i han confirmat fonts del Govern a l'ARA. La resolució serà efectiva a partir de dissabte. Fonts d'Interior han apuntat que aquesta decisió s'ha pres per fer compatible el dret a la manifestació amb el dels veïns a no patir molèsties després de tres anys de talls, tot i que també hi ha influït la convocatòria de contramanifestacions per part de partits i grups espanyolistes, l'última de les quals es va produir l'1 de febrer. "Fa setmanes que es produeixen episodis de tensió i volem revertir aquesta situació", remarquen les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conselleria comandada per Joan Ignasi Elena ha proposat que les concentracions es facin a la plaça que enllaça la Meridiana amb el passeig Fabra i Puig, davant de l’estació de Renfe, en una ubicació molt propera, però que evitaria interrupcions i desviacions en el trànsit rodat. La periodicitat dels talls, que quan es van iniciar el 14 d'octubre del 2019 després de fer-se pública la sentència de l'1-O eren diaris a partir de les vuit del vespre, va anar canviant amb el pas del temps, amb un breu parèntesi durant el confinament per la pandèmia, quan es va prohibir sortir al carrer i la protesta es va aturar.

La direcció general d’Administració de Seguretat va validar aquest dimecres la resolució després de traslladar la proposta a principis de setmana al col·lectiu veïnal i a l'ANC, que és qui tramita els permisos per a aquestes mobilitzacions i que preferia mantenir la ubicació actual a l’avinguda Meridiana. El col·lectiu Meridiana Resisteix, que coordina els talls, ja ha anunciat que no pensa acatar la prohibició i que se seguirà manifestant a l'avinguda. Després d'acusar el Govern de "col·laboracionista", ha emplaçat la ciutadania a sumar-se als propers talls. D'altra banda, l'ANC ha emès un comunicat en què deixa clar que "no entén aquest canvi de criteri per part del departament d'Interior",  tot i que no ha fet una crida a desobeir l'ordre del departament.

Canvi d'opinió

I és que fa només vuit mesos el conseller Elena va defensar els talls a la Meridiana. Responent a una pregunta de la diputada del PP Eva Parera en el marc de la sessió de control al Govern, el titular del departament va afirmar aleshores que la protesta era "una mobilització que té tots els requisits legals perquè es pugui realitzar". I va afegir:  "No pot ser que hi hagi dos tipus de manifestacions: les que ens agraden i les il·legals". I va posar d'exemple les manifestacions contra el govern espanyol que el PP va promoure al barri de Salamanca de Madrid en plena pandèmia del covid per defensar el seu posicionament.

Per aquest motiu, l'Assemblea denuncia públicament "la voluntat de limitar un dret fonamental com és el de manifestació". "El que hauria de fer la conselleria és protegir-lo i no limitar-lo", afegeix l'entitat, que considera que amb aquestes traves administratives el Govern "no fa res més que promoure la desmobilització de l'activisme en favor de la llibertat i la independència".

stats