Societat 12/02/2022

Tensió entre manifestants i Mossos al tall no autoritzat de la Meridiana

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha participat durant uns minuts en la protesta, que ha aplegat 800 persones

2 min
Tensió al tall de la Meridiana aquest dissabte tarda

BarcelonaEl tall de l'avinguda Meridiana de Barcelona aguanta. 800 persones, segons els Mossos d'Esquadra, s'han tornat a manifestar aquest dissabte al vespre al punt on conflueixen el carrer Pardo i el passeig Fabra i Puig malgrat la decisió de la conselleria d'Interior de deixar d'autoritzar aquesta protesta gairebé diària, que va començar l'octubre del 2019 amb la sentència del Procés (només s'ha interromput pel confinament del covid). El tall número 667 ha començat a les vuit en punt del vespre, si bé abans ja hi havia força gent concentrada a l'avinguda. Una de les assistents en aquell moment era la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha marxat al cap de pocs minuts. També ha participat en la protesta la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie.

Els manifestants han envaït la calçada quan encara hi havia vehicles circulant per la Meridiana. Aleshores s'ha produït el moment de més tensió i caos, perquè els Mossos han intentat empènyer els assistents cap a la vorera. Els activistes han aconseguit mantenir-se al mig de l'asfalt i hi han continuat durant més d'una hora i mitja. S'han sentit crits d'"Independència" i "Aragonès dimissió" i s'ha desplegat una pancarta amb el lema "Desobediència, el camí de la independència". Els Mossos han descartat tornar a intervenir davant la nombrosa quantitat de gent concentrada.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant el tall de la Meridiana

A la zona s'ha desplegat un dispositiu amb una quinzena de furgonetes d'antiavalots, amb agents de la Brimo i l'ARRO i també amb patrulles dels Mossos. La Guàrdia Urbana s'ha encarregat de dirigir el trànsit. Tot i que la concentració ha tingut lloc desobeint les indicacions d'Interior, fonts de la conselleria consideren que els Mossos "han actuat amb proporcionalitat i garantint la seguretat ciutadana", malgrat que no s'ha evitat el tall. La sorpresa ha sigut la gran quantitat de gent que s'ha concentrat aquest vespre a la Meridiana, a diferència del que era habitual. Ahir, en l'últim dia d'autorització de la manifestació, s'hi van concentrar una cinquantena de persones. L'ANC havia fet els últims dies una convocatòria per continuar concentrant-se aquest dissabte a la Meridiana i perllongar l'estratègia d'"escalar el conflicte amb l'Estat fins a fer-lo insostenible". El gran dubte és què passarà els pròxims dies i si el tall diari es mantindrà.

Dijous es va saber que el Govern deixava d'autoritzar les convocatòries i plantejava reubicar-les en un altre punt, a prop d'on fins ara es feien. Segons van explicar fonts d'Interior, la decisió s'havia pres per fer compatible el dret a la manifestació amb el dels veïns a no patir molèsties després de tres anys de talls, tot i que també hi ha influït la convocatòria de contramanifestacions per part de partits i grups espanyolistes.

stats