La JEC adverteix Borràs de "conseqüències jurídiques" si no retira en cinc dies l'escó de Juvillà

L'independentisme es reafirma en la decisió de mantenir-li l'acta a l'espera del recurs al Suprem

2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el diputat Pau Juvillà.

BarcelonaLa Junta Electoral Central manté que l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà ha de ser retirat, esprem terminis i adverteix la presidenta del Parlament, Laura Borràs, del que pot venir si no compleix. En una resolució d'aquest dijous i després que Ciutadans denunciés que el cupaire mantenia l'acta, la JEC ha donat cinc dies hàbils a Borràs perquè executi la retirada de l'escó i l'amenaça amb "conseqüències jurídiques" si s'hi nega. La mesa, doncs, té fins dimecres vinent per decidir si es ratifica en la seva posició de protegir el diputat o bé compleix les ordres de la JEC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, ERC, Junts i la CUP –els partits independentistes amb representació a la mesa– es conjuren per mantenir l'acta del secretari tercer de l'òrgan rector de la cambra. En un comunicat conjunt, es reafirmen en el fet que un diputat no pot ser inhabilitat si no hi ha sentència ferma, remetent-se al dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats que va validar el ple el passat 17 de desembre. Aquell dictamen, de fet, va rebre el vot favorable dels comuns i el PSC, tot i que els socialistes s'han acabat abstenint –a la mesa i al ple– sobre les decisions que afecten l'escó del cupaire: per exemple, en la presentació d'un recurs al Tribunal Suprem perquè aturi la retirada del seu l'escó.

Al mateix temps, els partits independentistes reiteren en el comunicat la seva "voluntat de mantenir la sobirania del Parlament" davant "la intromissió d’un òrgan administratiu sense competències per resoldre sobre tal qüestió". La JEC, però, respon en l'escrit d'aquest dijous que la seva resolució és "ferma" a l'espera de la decisió del Suprem sobre el recurs interposat. D'aquesta manera, també denega amb el mateix argument la sol·licitud de mesures cautelars que va interposar el diputat cupaire.

En canvi, la JEC dona la raó a Ciutadans, que aquest dimecres va denunciar davant l'organisme electoral que la mesa de la cambra ha "impedit" l'execució de la resolució contra Juvillà i va demanar tant la retirada "immediata" del seu escó com l'obertura d'un procés sancionador contra els membres de l'òrgan rector del Parlament que ho han permès. Tot això arriba després que el 14 de desembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemnés el diputat de la CUP a sis mesos d'inhabilitació per no treure llaços grocs del seu despatx de la Paeria quan n'era regidor el 2019. Un mes després, la JEC va ordenar a la cambra retirar-li l'escó sense que la sentència fos ferma. La resposta de la mesa va ser conjurar-se per protegir l'acta de Juvillà i presentar un recurs contenciós administratiu al Suprem.

stats