La mesa del Parlament vol blindar amb una votació al ple el recurs per l'escó de Juvillà

L'òrgan acorda, amb l'abstenció del PSC, traslladar la decisió a l'hemicicle per reforçar l'escrit al Tribunal Suprem

2 min
La roda de premsa de Pau Juvillà aquest migdia

BarcelonaEl Parlament s'activa per defensar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà, condemnat a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat els llaços grocs del seu despatx a la Paeria de Lleida durant la campanya electoral del 2019. Després que la Junta Electoral Central (JEC) ordenés la retirada de la seva acta, la mesa de la cambra ha acordat aquest dilluns presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem, acompanyat de mesures cautelars en contra la decisió de l'òrgan administratiu. La majoria independentista ha avalat la mesura, que ha tingut l'abstenció del PSC, i ha decidit reforçar l'escrit a l'alt tribunal sotmetent-lo a la votació del ple. Serà el primer punt de l'ordre del dia de la sessió que arrenca aquest dimarts a les 16 hores.

La mesa ha tingut en compte en la seva decisió el precedent de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, inhabilitat el desembre del 2019 per no haver retirat a temps una pancarta en suport als presos de la façana del Palau de la Generalitat. En aquell cas, el Suprem ja va fixar jurisprudència pel que fa a l'actuació del Parlament. Fonts parlamentàries interpreten que l’alt tribunal va tombar el recurs que havia acordat la mesa –llavors presidida pel republicà Roger Torrent– perquè no havia passat abans pel ple, motiu pel qual en aquesta ocasió s’ha optat per validar el recurs a l’hemicicle abans de tramitar-lo.

La maniobra permetrà a la cambra guanyar una mica de temps i serveix per rebutjar la petició de Ciutadans, que havia requerit a la mesa que complís la resolució de la JEC. Per la seva banda, Vox també ha advertit a l'òrgan que presideix Laura Borràs (JxCat) que interposarà una querella al TSJC si no retirà l'escó al diputat anticapitalista. Sigui com sigui, amb els vots de la majoria sobiranista garantits al ple, el recurs del Parlament es presentarà al Suprem i se sumarà al que ja va presentar la defensa de Juvillà divendres i al recurs per la via penal també anunciat pel diputat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'inhabilita.

Els socialistes eviten ara posicionar-se

Fonts parlamentàries consideren que amb la decisió de la JEC s'està "laminant l'autonomia parlamentària" i defensen la sobirania de la cambra per decidir sobre la retirada de l'escó d'un diputat. Un posicionament que ja van plasmar el 18 de desembre en un dictamen de la comissió de l'Estatut dels Diputats que va rebre el suport d'ERC, JxCat, la CUP, els comuns i també el PSC. Aquest dilluns, per contra, els socialistes s'han abstingut sobre la presentació del recurs i fonts de la formació apunten que també s'abstindran quan la qüestió arribi al ple. Consideren que existeix una contradicció entre el que planteja la majoria de la mesa i el que reclama la JEC i, malgrat haver defensat les últimes setmanes que es mantingués l'escó fins que la sentència fos ferma, ara han optat per no posicionar-se. "Estem a favor que Juvillà recorri, però ni a favor ni en contra que el Parlament ho demani. Hi ha una contradicció legal", s'han limitat a dir.

stats