Negociació

Aragonès ofereix a Junts i a la CUP ser a la taula de diàleg

Vol tancar un "gran acord" el 2024 per recaptar tots els impostos des de Catalunya

2 min
Pere Aragonès a l'entrevista a TV3.

BarcelonaNou gest del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per recuperar la unitat de l’independentisme en la negociació amb l’Estat. En una entrevista a TV3, Aragonès va oferir aquest dilluns a Junts un seient a la taula de diàleg entre l’executiu català i l’espanyol, on creu que ha d’estar representat el “conjunt de l’independentisme”, incloent-hi la CUP i el partit de Carles Puigdemont. Aragonès va avisar que una investidura no és un referèndum i que, per tant, caldrà anar a l’una i no per separat a partir d’ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Junts com ERC han pactat les seves pròpies taules de negociació amb el PSOE. Tot i així, Aragonès va defensar que aquests fòrums no poden substituir la negociació en l’espai entre governs, on hi són representats els executius català i espanyol. La taula de diàleg ha estat un element habitual de confrontació entre ERC i Junts.

Junts critica l’estratègia

Escassos minuts després de l’oferiment, Junts va negar que Aragonès els hagués fet arribar la proposta, tal com el president va sostenir a l’entrevista. “Junts sempre ha considerat improductiva l’estratègia del diàleg”, va afirmar el partit en un comunicat. De fet, i quan encara era al Govern, Junts va acusar Aragonès d’haver-los vetat pel fet d’haver proposat com a membres de la taula dirigents que no eren consellers. Des de Palau llavors es va argumentar que, si la taula era entre governs, calia que els seus membres en formessin part.

Ara bé, segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ara la situació ha canviat perquè Junts defensa "obertament la negociació". "Si volen ser-hi i sumar esforços, hi ha fórmules i mecanismes per fer-ho", ha defensat aquest dimarts en roda de premsa. De fet, ha contradit Junts i ha assegurat que Aragonès havia contactat "personalment" amb diversos interlocutors del partit de Carles Puigdemont, tot i que no ha volgut entrar a donar noms. Plaja, a més, a banda de Junts i la CUP, també ha obert la porta a què els comuns se sumin a la part catalana de la taula: "Tothom qui defensi el referèndum, benvingut a acompanyar el Govern". Amb tot, ha deixat la decisió en mans del partit d'Ada Colau -sobretot tenint en compte que formen part del govern espanyol-.

Rodalies i reforma del finançament

Aquest dilluns Aragonès també va marcar perfil en una altra de les carpetes negociades amb el PSOE: la reforma del finançament català. Segons va explicar, l’objectiu és que el 2024 sigui l’any d’un “gran acord” perquè Catalunya tingui un “finançament singular” que passi per recaptar tots els impostos des de la Generalitat. En paral·lel, el Govern preveu activar la maquinària per al traspàs de Rodalies el primer semestre del 2024 amb la constitució de l’empresa mixta gestora. Aragonès va confirmar la intenció d’esgotar la legislatura, que s’acabaria el febrer del 2025. No va concretar, però, si tornarà a ser el candidat.

stats