Aragonès reclama a Sánchez desvincular el diàleg del paper d'ERC al Congrés

Insta el president espanyol a demostrar el seu "compromís" amb la negociació i a no posar-se de "perfil" com va fer Rajoy

3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entrant ahir a la Moncloa.

BarcelonaUn dels principals problemes que ha tingut la taula de diàleg és que ha estat constantment sotmesa a les pressions de cada moment polític. El govern espanyol, per exemple, va flirtejar amb la idea de deixar de reunir-la si Esquerra no aprovava els pressupostos generals de l'Estat. Ara, davant la nova fase de paràlisi en què es troba la taula de negociació, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que desvinculi el diàleg del dia a dia a Madrid. És a dir, que es pugui reunir al marge de si ERC apuntala o no la governabilitat a l'Estat. "La negociació per resoldre el conflicte polític no depèn d'anar votant a favor cada llei que presenti el govern de l'Estat al Congrés", ha expressat. Les paraules del cap del Govern no han estat casuals: aquest dijous els republicans votaran en contra de la convalidació de la reforma laboral al Congrés i Aragonès no vol que això afecti les converses sobre el conflicte polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aviat es complirà un any de les eleccions del 14-F, a les quals ERC es va presentar fent bandera del diàleg, i en tot aquest temps la taula només s'ha reunit una vegada. El pitjor des de l'òptica de la Generalitat és que el govern espanyol encara no ha fixat un horitzó per a la següent trobada, malgrat que fa temps que se li reclama. La paciència a la plaça Sant Jaume comença a esgotar-se i els retrets, que fa unes setmanes intentaven evitar-se, ja afloren sense embuts. "El govern de l'Estat arrossega els peus davant la necessitat d'afrontar un procés de negociació per resoldre el conflicte", ha lamentat el president aquest dijous en una vista al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Aragonès exigeix el compromís de Sánchez per donar un impuls a la taula sense mirar l'agenda del Congrés. "Ha d'estar compromès amb la negociació i no ho ha de subordinar al fet que hi hagi suport parlamentari sempre i en tot moment", ha proclamat el president. ¿I quins incentius tindria Sánchez per complir-lo? Per ara no estan clars, entre altres coses perquè ni el president català ni la resta de l'independentisme han acordat una pla B per pressionar l'Estat si es bloqueja l'estratègia negociadora. Sigui com sigui, Aragonès considera que, si la Moncloa no impulsa ja la taula, estarà fent com Rajoy: "Posar-se de perfil. I no hauria de fer el mateix". També ha demanat als comuns, molestos pel no d'ERC a la reforma laboral, que no subordinin la política catalana a l'espanyola.

Reunions ajornades

A Catalunya hi ha instal·lats dos diàlegs en paral·lel. El que busca Aragonès amb l'Estat, que no acaba de rutllar, i el que busca també el president amb la resta de l'independentisme per recosir-ne la unitat. Si dimecres la CUP va suspendre la trobada que tenia amb el president, aquest dijous Aragonès ha hagut d'ajornar les que tenia amb ERC i JxCat. En aquest cas, sense conflicte. El problema és que s'ha convocat un ple al Parlament sobre l'embolic amb l'escó de Pau Juvillà i la "intensitat" de l'agenda parlamentària feia incompatible mantenir les trobades al Palau de la Generalitat. Es reprogramaran per a divendres o dilluns.

Malgrat que la ronda de contactes amb els partits i les entitats independentistes no acaba d'arrencar, el president ha insistit que intentarà recuperar la unitat d'acció del moviment. A aquestes altures ja ningú nega que aquesta unitat fa temps que va saltar feta a miques. "El país ha avançat quan l'independentisme ha sigut fort, i l'independentisme és fort quan actua amb unitat d'acció", ha dit. Aquest és, doncs, el diagnòstic que fa el president i que ara haurà d'intentar aterrar amb la resta d'actors de l'independentisme. Per a Aragonès, hi ha almenys un "mínim comú denominador", que és la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació. L'objectiu de la ronda de contactes és preparar la conferència que farà el 14-F –un any després dels comicis–, en què formularà la seva proposta per sortir de l'atzucac. La farà precisament des del MNAC, on avui ha estat de visita.

stats