Aragonès i Sánchez assagen el desglaç en un acte a Barcelona amb apel·lacions mútues al diàleg

Els dos presidents coincideixen per primer cop des que el republicà va prendre possessió

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, se saluden abans de l'acte.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, es van emplaçar divendres a obrir una nova etapa de diàleg entre la Generalitat i l'Estat. El primer plat serà una reunió aquest mes a la Moncloa amb data encara per fixar, però aquest dilluns a Barcelona ja hi ha hagut un aperitiu. Els dos presidents han coincidit en un acte de Foment del Treball, el primer que comparteixen des que Aragonès va prendre possessió del càrrec. Cap dels dos ha defugit parlar del nou intent de desglaç entre governs que promouran en les pròximes setmanes per mirar de trobar, ara sí, una solució al conflicte polític. "Ara és l'hora de reprendre el camí del diàleg i la negociació. No serà fàcil", ha proclamat Aragonès. Sánchez ha recollit el guant: "Deixem enrere la dialèctica estèril i busquem junts un nou nosaltres".

El contacte entre els dos presidents ha sigut breu. Segons fonts coneixedores, uns instants abans de l'acte i en una de les sales privades de la seu de la patronal catalana s'han saludat amb el puny –la pandèmia obliga– i s'han dedicat un bon dia. Uns minuts després han repetit la salutació davant les càmeres. Però tot i que aquesta vegada el contacte no ha anat més enllà, tant l'un com l'altre han tingut la possibilitat de fer un discurs dirigit als assistents i, amb els empresaris de testimonis, s'han acabat parlant a través dels micròfons que ha posat a disposició l'entitat econòmica.

Per protocol, el primer a obrir foc ha sigut el president català. Ell mateix ha volgut destacar que era el "primer acte" en què coincidia amb el president espanyol des que fa dues setmanes va prendre possessió del càrrec. D'una banda, Aragonès ha lamentat l'existència de presos polítics i exiliats i que Catalunya "no pugui decidir el seu futur", i ha proposat l'amnistia i l'autodeterminació com a solucions del conflicte. De l'altra, però, ha ofert un discurs conciliador en el qual ha dit que tant les propostes de la Generalitat com les de l'Estat per resoldre el conflicte polític han de merèixer el mateix "respecte i consideració". "Cal afrontar una nova etapa i posar solucions sobre la taula. Cal superar el bloqueig i avançar de nou", ha resolt. Fins i tot ha reconegut "passos" del govern espanyol en relació al conflicte. Es refereix a la creació de la taula de diàleg, que precisament Aragonès vol reactivar pròximament.

"Estimat Pere"

Sánchez també ha deixat clar des del principi que avui era un dia per a les bones intencions. "Estimat Pere", s'ha referit a Aragonès en les salutacions protocol·làries inicials. En la seva intervenció ha sigut més ambigu sobre com pensa afrontar el diàleg amb la Generalitat, però les seves apel·lacions també han sigut a la "concòrdia". "Siguem generosos en els esforços. Els uns i els altres", ha plantejat. Per a Sánchez, a Catalunya hi ha hagut un conflicte que només ha portat "dolor, pobresa i estancament" i ha coincidit que cal obrir una nova etapa. Si la Generalitat plantejarà l'amnistia i l'autodeterminació com a desllorigadors del conflicte, en què pensa el govern espanyol? "Canviem les amenaces per les propostes. No busquem revenges sinó solucions", ha expressat Sánchez.

L'acte de Foment d'aquest dilluns ha servit per tenir la primera foto d'Aragonès i Sánchez des que el lideratge de la Generalitat va canviar els colors de JxCat pels d'ERC i també per escenificar que els dos governs volen reprendre el camí del diàleg que va iniciar-se el 26 de febrer del 2020 –amb la primera reunió de la taula de diàleg– però que de seguida va quedar estroncat. Escoltant els dos presidents, el gran dubte segueix sent quin podria ser el denominador comú entre els dos executiu per arribar a alguna mena d'acord.

Els empresaris, amb el diàleg

Mentre es concreta el desglaç entre els dos governs, aquest dilluns també s'ha escenificat que aquesta operació política tindrà el favor de l'empresariat català, o com a mínim del que representa Foment del Treball. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha sigut l'encarregat de deixar-ho així de clar: "Presidents Sánchez i Aragonès, no es cansin de dialogar, perquè Catalunya i Espanya ho necessiten". Per què aquest suport entusiasta? Perquè d'aquest diàleg Foment del Treball n'espera "l'estabilitat econòmica i la seguretat jurídica" que sempre s'ha encarregat de denunciar que no els ha aportat el Procés, tot i que aquest dilluns era una dia de celebració i no s'ha posat cap crítica explícita sobre la taula. "És un missatge molt potent de normalitat política i tranquil·litat", ha conclòs Sánchez Llibre sobre la presència dels dos presidents en aquest acte, que ha servit per condecorar l'editor de La Vanguardia, Javier Godó, per la seva trajectòria.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, aquest dilluns.

Però Foment no només vol la pau política entre governs perquè sí, sinó que també reclama que serveixi per concretar dos projectes per als quals és fonamental la col·laboració entre l'Estat i la Generalitat, dues administracions mal avingudes l'última dècada. El primer, segons ha destacat Sánchez Llibre, és fer possible que Catalunya i Aragó siguin seu dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030. El segon, que es concreti el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat. Cap dels dos generen consens Catalunya endins i prometen ser el centre de més d'una controvèrsia.

stats