Política 15/01/2015

Mor l'Arbre de Gernika, símbol del poble basc

El roure, plantat ara fa deu anys, s'ha assecat. Serà substituït per un esqueix nascut l'any 2000

Agències
3 min
L'arbre actual, mort

GuernicaÉs un dels símbols per excel·lència del País Basc, el lloc on durant segles els senyors de Biscaia primer, i els reis de Castella després, juraven respectar les lleis de la província, i on en l'actualitat els lehendakaris prenen possessió del càrrec. Però l'Arbre de Gernika, símbol de les llibertats dels biscaïns i, per extensió, dels bascos, és mort. L'actual roure, que té 28 anys i va ser plantat al davant de la Casa de Juntes el 15 de febrer del 2005, no ha pogut sobreviure ni una dècada en la seva històrica ubicació. Ja feia temps que estava malalt i ara, completament sec, serà substituït per un esqueix de la seva mateixa estirp.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'arbre que ha mort ja era, de fet, un plançó d'un arbre anterior, el conegut com a Arbre Vell, que té 'fills' disseminats arreu del món i el tronc del qual es conserva en els jardins de la Casa de Juntes. El plançó plantat ara fa deu anys a Gernika va començar a donar símptomes de debilitat l'estiu passat, raó per la qual els encarregats del seu manteniment van posar en marxa una sèrie de "mesures de xoc" per intentar drenar l'excés d'aigua que estava rebent. No obstant això, aquestes actuacions no han aconseguit salvar el roure, que oferia des de fa uns mesos l'aspecte d'un arbre marcit. Un informe elaborat el desembre de 2014 per la Universitat del País Basc va concloure que tant les branques com l'interior del tronc estaven morts i que "la degeneració del seu sistema radical havia acabat per impedir l'absorció de l'aigua", de manera que s'havia produït "la completa dessecació" de l'emblemàtic roure.

Els pròxims dies els operaris procediran a retirar i fer obres de millora de la cavitat on serà plantat un nou plançó, germà de l'actual, abans que acabi l'hivern. Es tracta d'un roure nascut l'any 2000 i que ha crescut en una plantació d'Arratia. Aquest relleu possibilitarà, segons la presidenta de les Juntes Generals de Biscaia, "que l'històric símbol de les llibertats basques segueixi viu i que torni a brotar la pròxima primavera".

L'actual, al Museu Basc

Per evitar que Gernika es quedi sense el seu emblemàtic arbre cada any es recullen els seus millors fruits i es planten en un viver. Quan aquests fills ja són prou grans es traslladen i són trasplantats a diversos llocs de les muntanyes de Biscaia. Això permet que, tot i que l'arbre canviï, l'estirp i la continuïtat històrica es mantinguin inalterables. Després de la retirada de l'arbre actual, part del seu tronc es portarà al Museu Basc, com es va fer amb els seus antecessors.

La pluja i la urbanització, culpables

Per tal d'evitar que el nou roure tingui una vida tan curta com l'anterior els tècnics canviaran la ubicació de l'arbre, per aconseguir que estigui més separat del mur de la Casa de Juntes i, per tant, tingui més espai. A més, es posarà en marxa un sistema d'evacuació d'aigua de pluja per evitar-ne un excés.

Però no només la pluja és la responsable que l'arbre actual només hagi sobreviscut deu anys. El roure està situat en una zona molt ombrívola del jardí, i a més de la pluja creix en un ambient d'una elevada humitat ambiental. Una altra raó que explica el declivi del roure és la urbanització de la plaça, que obliga l'arbre a créixer en un recipient de dimensions reduïdes. Tot i que aquests factors es veuran alterats amb la intervenció que està a punt de dur-se a terme, el context urbanitzat porta la professora del departament de Biologia Vegetal de la Universitat del País Basc Miren Duñabeitia a concloure que en el futur els exemplars d'Arbre de Gernika difícilment arribaran a ser centenaris.

stats