Política 13/04/2015

Europa reclama més diàleg al Mediterrani: "Hem de parlar més, hem d'escoltar-nos més"

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, obre a Barcelona la cimera sobre els reptes nord-sud amb qüestions com la lluita contra el jihadisme, la immigració i l'energia

M.vidal / C.mas / R.mateos
2 min
Foto de família de la cimera euromediterrània al Palau de Pedralbes. CESC MELCION

BarcelonaLa cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha reclamat aquest dilluns, en l'obertura de la cimera sobre el veïnatge amb els països del sud de la UE a Barcelona, més diàleg entre les dues ribes del mediterrani. "Hem de parlar més, hem d'escoltar-nos més: hi ha massa coses que ens uneixen", ha assegurat Mogherini que ha lamentat que des del novembre del 2008 no s'havia produït un fòrum de diàleg com el que s'ha obert aquest dilluns a Pedralbes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mogherini ha destacat que a la cimera de Barcelona hi participen 32 dels 38 ministres d'afers estrangers que s'havien convidat a la cita, cosa que mostra, segons ella, la importància d'aquesta trobada, que té com a objectiu debatre qüestions com ara la immigració, el terrorisme i les llibertats. "La UE i els nostres veïns del sud compartim un mar, el mediterrani, i una regió de les més convulses del món, compartim interessos i valors, no hi ha nord i sud en això, estem junts", ha afirmat Mogherini.

La cap de la diplomàcia europea ha intervingut en l'obertura de la cimera al Palau de Pedralbes, seu de la Unió per al Mediterrani (UpM), on es discuteix la relació de la UE amb els seus veïns del sud, en un moment de plena efervescència al món àrab, marcat per les guerres de Síria i Líbia i el retrocés en l'onada de canvi que va arrencar fa quatre anys amb la Primavera Àrab. Després dels discursos de benvinguda del president català Artur Mas, el president espanyol, Mariano Rajoy y el ministre d'Exteriors de Letònia, els representants dels 28 i dels veïns de la mediterrània debaten en dues taules separades, una amb el representant de l'Autoritat Palestina i l'altre amb el representant d'Israel, temes clau com la lluita contra el terrorisme jihadista, la immigració o la cooperació econòmica i en matèria d'energia.

Una cimera sense concrecions

Delegacions dels ministres d'Exteriors dels 28 intercanvien punts de vista aquest dilluns amb els seus homòlegs del Marroc, Algèria, Tunísia, Egipte, Jordània el Líban, l'Autoritat Palestina i Israel, per abordar els diferents temes de la trobada de la qual no s'esperen decisions concretes.

La trobada compta amb els caps de la diplomàcia de gairebé tots els països, excepte Grècia, que hi envia el viceministre d'Afers Europeus, Egipte, que també estarà representat pel viceministre i la Gran Bretanya i Irlanda, que han rebaixat la seva representació a nivell de directors generals. A diferència del que va passar fa dos anys, en el fòrum econòmic del 5+5, que també va acollir la UpM, aquests cop el govern espanyol, en qualitat d'amfitrió, ha permès al president de la Generalitat, Artur Mas, que fes una salutació protocol·lària en els discursos de benvinguda, juntament amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

stats