Política 15/10/2015

CDC crida a desobeir una hipotètica inhabilitació de Mas per la jornada de participació del 9-N

Centenars d'alcaldes fan costat al president en funcions abans de declarar. Baños i David Fernàndez reben crits a favor de la unitat sobiranista mentre dura el seguici

Oriol March
2 min
Mas, abans d'entrar al TSJC / CÈLIA ATSET

BarcelonaEn un moment en què la paraula 'desobediència' està en boca de tothom arran del resultat del 27-S i les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per la nova legislatura, Convergència ha elevat el to aquest dijous coincidint amb la declaració davant de la justícia del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, per la jornada de participació del 9-N. "Porten Mas davant d’un tribunal amb la intenció d'inhabilitar-lo, davant d’aquest fet tenim el dret i el deure d’ignorar qualsevol decisió en aquest sentit", ha apuntat el coordinador general de CDC, Josep Rull, en declaracions als mitjans. No falten els dirigents del partit que comenten aquests dies, en privat, que investir Mas com a president estant imputat ja seria una manera de plantar cara a l'Estat. Un missatge dirigit, esclar, als membres de la CUP, que consideren que el procés no seria "creïble" en cas que el líder de Convergència segueixi encapçalant la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Antonio Baños i David Fernàndez han estat els principals representants de l'esquerra independentista en la comitiva que ha acompanyat Mas fins al Palau de la Justícia. Poc després de les vuit, centenars d'alcaldes s'han començat a congregar -vara en mà- davant del Parlament, i des d'allà han caminat fins al Passeig Lluís Companys enmig de crits a favor de la independència. El nombre de gent que va donar suport aquest dimarts a la consellera Irene Rigau i a l'exvicepresidenta Joana Ortega s'ha multiplicat aquest matí per rebre Mas. Pancartes, proclames a favor de la reelecció i crides a la unitat -com les que un grup de gent ha fet directament a Baños i a Fernàndez- han aparegut quan el president ha fet acte de presència.

Ha arribat poc després de les 9.30, directament dels actes d'homenatge a Lluís Companys, que precisament avui fa 75 anys que va ser afusellat pel franquisme. Acompanyat de guardaespatlles i dels responsables de comunicació i protocol de la Generalitat, Mas ha començat a obrir-se camí entre els alcaldes que l'esperaven amb les vares amunt. Ha estat una caminada lenta, perquè tothom el volia saludar. Diverses persones pujaven sobre les cadires dels bars per veure bé l'escena, inclòs algun integrant del personal del Govern. Els alcaldes sostenien la vara amb una mà i el telèfon a l'altra, per fer-se fotografies amb el president, que finalment ha arribat on era el seu Govern i la plana major de Junts pel Sí, Oriol Junqueras inclòs. Dimarts, ells dos van ser les principals absències en el seguici d'acompanyament a Rigau i Ortega.

La declaració davant del jutge del president en funcions ha durat el mateix que les de les dues altres imputades per desobediència. A fora l'esperaven alts càrrecs, alcaldes, dirigents de partits a favor de la consulta -una representació d'Unió comentava la jugada al carrer Buenaventura Muñoz, a prop del TSJC, poc després que Mas els passés per davant- i centenars de persones amb el marxandatge independentista ben visible. Les estelades, a causa del fred, han servit de manta per alguns dels manifestants. Fins i tot s'ha pogut veure algun assistent amb barret de pirata i estelada 'king-size' amb moltes ganes de ser gravat per la munió de càmeres. En dies com avui, tot s'hi val.

stats