Política 15/10/2015

La CUP vol un nou president per blindar el gir social

Laia Vicens
2 min

BarcelonaSi Junts pel Sí i la CUP arriben a un acord sobre el què, el com i el quan, el qui no podrà ser Artur Mas. Almenys és la idea dels cupaires, que asseguren que si CDC i ERC acceptessin les seves condicions socials (aturar 10 privatitzacions i impulsar 39 mesures d’un pla de xoc, entre altres), “no seria creïble” que Mas estigués “al capdavant del procés amb aquestes mesures”. Així ho van defensar ahir el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, i Nora Miralles, membre del secretariat nacional, en una assemblea oberta a Barcelona per explicar com avancen les “converses exploratòries” amb JxSí, que volen obrir a agents socials i partits com Catalunya Sí que es Pot. Segons fonts presents a la trobada, Baños va afirmar que la postura de la CUP sobre el president “no ha canviat” i que a molts catalans els preocupa que al nou estat “manin els mateixos”. La solució, va dir, és “canviar els agents, les figures i les cares”. Segons les mateixes fonts, Miralles va assegurar que “Mas és un obstacle” per superar els quasi dos milions de vots pro independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És la mateixa posició que ja havia apuntat la número dos de la formació, Anna Gabriel, a Catalunya Ràdio, quan va afirmar que si les converses es tradueixen en concrecions sobre el full de ruta i el pla de xoc social, el futur president de la Generalitat -el qui- també haurà de ser “conseqüent” amb la voluntat de ruptura de la CUP. El cert, però, és que la investidura del president no va ser el focus de les preguntes dels assistents a l’assemblea -tan sols dues persones van fer-hi referència.

El principal dilema que es va tractar va ser com portar a la pràctica la desobediència tant institucional com civil. Baños va assegurar que la desobediència a les lleis espanyoles i al Constitucional hauria de prevaler sobre els actes de desobediència dels ciutadans, a qui no exigiran sacrificis com “renunciar al sou i la feina”. Ara bé, va deixar entreveure algunes inconcrecions. Així, quan li van preguntar com ho faria la CUP perquè els bancs apliquessin l’impost de dipòsits bancaris (ara suspès pel TC), Baños va respondre: “No ho sé”. La CUP ultima una campanya de conscienciació sobre la desobediència, pal de paller de les seves reivindicacions.

stats