PLE DEL PARLAMENT
Política 22/07/2015

Mas, al PP: "Algun dia s'asseuran a la taula per dialogar o seguiran fent el 'hooligan' com fins ara?"

Alícia Sánchez-Camacho qualifica el president de la Generalitat com "el més antidemocràtic i el pitjor de la història"

O. March / N. Orriols
3 min
Alícia Sánchez-Camacho baixa les escales de l'hemicicle davant d'Artur Mas / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha tingut una sessió de control moguda en l'últim ple de la legislatura. Després de discutir-se de forma agra amb Albert Rivera, líder de Ciutadans, pel balanç dels dos últims governs, ha mantingut una tensa topada dialèctica amb la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que l'ha descrit com el "més antidemocràtic i el pitjor president de la Generalitat de la història".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Segons vostè, posar les urnes és antidemocràtic. Algun dia s'asseuran a la taula o seguiran fent el 'hooligan' com han fet fins ara?", ha preguntat Mas a Sánchez-Camacho, que els últims dies han mostrat interès a promoure una moció de censura per evitar que se celebressin eleccions el proper 27-S. "Vostès s'han quedat més sols que la una", ha indicat el president de la Generalitat.

Herrera critica que Mas ha fet "més prim" el sobiranisme

El coordinador general d'ICV Joan Herrera ha criticat la gestió d'Artur Mas i ha assegurat que després de quatre anys hi ha "més desigualtat" i més "polarització nacional", i ha afegit que amb la llista Junts pel Sí ha fet "més prim" el gruix de partidaris del sobiranisme. "Per a vostè, els que estem a favor del dret a decidir, ara som els enemics", ha dit. Mentre que la "guia" de Mas en la propera campanya serà l'"amnèsia", ha afirmat Herrera, els ecosocialistes defensaran "un rescat social" per "obrir una nova etapa de justícia, llibertat i ecologia a Catalunya".

En resposta al dirigent d'ICV, Mas ha assegurat que de cap manera s'ha aprimat el gruix del sobiranisme a Catalunya i que la llista de Junts pel Sí demostra que s'ha eixamplat. "Hi ha gent molt diversa i transversal, l'hem fet més ampla", ha dit. Així, ha responsabilitzat ICV d'haver-se "allunyat de la majoria" i el "dret a decidir" amb la seva aliança amb Podem.

Iceta acusa Mas de "no donar la cara"

El socialista Miquel Iceta ha reptat Mas a "donar la cara", ja que ha assegurat que s'"amaga darrere d'altres" per no encapçalar la llista de Junts pel Sí. "No és honest, qui vol ser president dóna la cara i es posa al capdavant d'una candidatura", ha dit Iceta, i ha afegit que Mas ha inventat una "fórmula per no retre comptes". Ha criticat que ha estat "el primer president incapaç de millorar el finançament" i de no aconseguir "més competències", a part d'"augmentar de forma desmesurada el deute", fer "retallades" i no fer res per evitar la "caiguda de la inversió". A més, ha afegit que si segueix el full de ruta que Junts pel Sí va presentar dilluns, situarà "les institucions catalanes fora de la legalitat".

Ha deixat clar, però, que no farà res per evitar que es convoquin les eleccions, en referència a la proposta estudiada pel PP de presentar una moció de censura. "Cal sortir de l'embolic com abans millor i no faré res per ajornar les eleccions", ha dit.

Mas ha replicat al primer secretari del PSC que sí que dóna la cara i que ho seguirà fent, reiterant que no es tracta d'unes "eleccions normals", sinó que és un plebiscit "per decidir el futur polític de Catalunya". "No m'amago en absolut", ha dit. A més, ha assegurat que la situació amb què s'ha trobat la Generalitat no s'hi havia trobat cap altre president abans i que davant les "noves circumstàncies" no es podia actuar amb "paràmetres tradicionals".

Sobre la suposada "maniobra" que se l'acusa d'haver fet per continuar sent president, Mas s'ha preguntat: "Si tot això és com diu vostè [en referència a Iceta], és que considera que tots els altres són babaus per caure a la trampa?", ha dit, "O és que potser creuen que és el millor servei que poden fer al país en aquest moment?", ha acabat.

stats