Política 15/10/2015

Mas repta la justícia a respondre si "actuar com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent"

El president en funcions, després de declarar al TSJC, assegura que "l'èxit a les urnes" no pot acabar als tribunals

O. March / J. Rusiñol
3 min
Artur Mas ha comparegut aquest dijous al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous en una compareixença a Palau després de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que se sent "responsable" d'haver "defensat la pau social" i la "llibertat d'expressió" en el procés de participació del 9-N. Mas ha reptat la justícia a escatir si "actuar com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a una hipotètica inhabilitació, Mas ha apuntat que l'acatarà "en funció del moment en què estiguem de situació jurídica del país". "Es creuen de veritat que això s'acaba perquè un tribunal inhabiliti un càrrec públic? Jo no ho crec. Sé que ens enfrontem a un Estat que està actuant de forma aspra, molt sòrdida, i sé que això és així. Jo confio en el criteri de la gent que ha d'impartir justícia", ha apuntat.

"Mai l'èxit de la democràcia ha d'acabar als tribunals", ha apuntat el president en funcions, que ha volgut destacar que el tracte rebut al TSJC ha estat molt bo. "Segur que n'hi haurà alguns que tindran tendència a voler forçar la causa i portar-la fins al límit, n'estic convençut. No estem davant d'un Estat neutre ni neutral, no es un àrbitre que ens representi a tots. Confio en el bon criteri i en la independència del sistema judicial perquè arribin a la conclusió que no hi ha tema i que no hi hauria d'haver causa", ha indicat Mas.

"Per què el president de la Generalitat, màxim impulsor d'allò que estava passant, havia d'aturar una cosa que tothom entenia que aturar-la tenia més costos que deixar-la fer?", s'ha preguntat Mas, que ha apuntat que el Tribunal Constitucional (TC) no va acudir a la justícia ordinària ni l'Estat va recórrer als fiscals. El president ha atribuït la judicialització del 9-N a la "ràbia" que va produir a les institucions espanyoles "l'èxit" de la jornada de participació.

El president ha apuntat que el recompte dels vots va anar a càrrec dels voluntaris i que el Govern no hi va tenir res a veure. Preguntat sobre si treballadors públics hi van tenir a veure, Mas ha indicat que n'hi va haver que van participar com a voluntaris al 9-N.

"Els tribunals han d'acostumar-se que hi poden haver reaccions serenes i tranquil·les fonamentades en la llibertat d'expressió. Tots els poders públics estan sotmesos a la crítica pública i a l'escrutini de les seves funcions, si volem tenir una democràcia de qualitat. No és pressió ni cohesió a ningú", ha defensat sobre les manifestacions davant del TSJC, que va reaccionar iradament a través d'un comunicat per denunciar un "atac" a la seva independència.

Derivada política

Mas ha assenyalat, preguntat sobre si les imatges d'unitat dels últims dies tindran una translació pràctica al Parlament, que hi ha d'haver "consens". "Fins ara, sempre que hem estat al límit n'hi ha hagut", ha indicat el president en funcions. "Desitjo que aquesta màxima que ha funcionat no s'espatlli en aquests últims temps", ha defensat.

Agraïment pel suport

"El primer que vull fer és agrair moltíssim, de tot cor, l'acollida que he tingut per part de moltíssima gent. La recepció que hi ha hagut ha estat formidable. Ens hem sentit molt acollits, molt confortats", ha apuntat el líder de Convergència, que ha recordat l'acte amb alcaldes del 4 d'octubre de l'any passat en què els batlles van donar suport al 9-N.

Mas ha estat acompanyat per la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs. A primera fila escoltant la seva intervenció també hi eren el secretari del Govern, Jordi Baiget, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana.

stats