ADVERSITAT FINANCERA
Política 11/02/2011

Mas afirma ara que el Govern no anirà "més enllà de la retallada del 10%" ni apujarà impostos

El president reclama a Zapatero que l'Estat pagui el finançament íntegre, ja que la Generalitat no es pot estrènyer més el cinturó, i recorda que el PSC va votar els pressupostos espanyols que no preveien aquest abonament

Roger Tugas
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, abans de la primera reunió del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC).

BarcelonaEls últims dies s'havia especulat amb la dificultat del Govern per complir amb l'objectiu de dèficit per finals d'any, amb una retallada del 10% del pressupost, i fins i tot fonts de l'executiu havien admès que, si l'Estat no paga íntegrament el que l'acord de finançament preveu, haurien d'ajustar encara més les despeses. Tanmateix, el president Artur Mas ha negat aquestes declaracions de forma contundent en sortir de la primera reunió del consell assessor per a la reactivació econòmica i el creixement, assegurant que "la posició del Govern és molt clara" i no pensa anar "més enllà de la retallada del 10%" que van anunciar inicialment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, ha negat que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, li demanés en la seva trobada de dilluns que fes aquest ajust més sever, tot i que també ha recordat que encara no li ha aprovat el pla d'estabilitat. Li ha reclamat, però, que Madrid "ha de garantir ingressos", en relació a l'import de 1.350 milions d'euros del fons de competitivitat que no vol pagar fins al 2013. Si no ho fa, però, l'executiu català no aplicarà més retallades, ja que la del 10% "ja és un sacrifici molt dur", segons el president.

Pel que fa a les declaracions de la vicepresidenta econòmica Elena Salgado sobre el fet que la Generalitat pot incrementar impostos per frenar el dèficit, Mas no ho ha considerat una ingerència, però l'ha sorprès, ja que "en els darrers temps Catalunya ha apujat impostos", cobra el cèntim sanitari i manté l'impost de successions –que el Govern vol eliminar. Salgado "té dret a opinar", ha assegurat, però també ha assegurat que la línia catalana és molt diferent, ja que creu que "per recuperar l'economia cal moderació fiscal", tot i que "no de cop", ja que cal mantenir alguns ingressos en època de crisi.

Quant a un possible front català per exigir el pagament de tot el finançament, Mas ha afirmat que "el Govern es vol deixar ajudar també políticament" i "tot allò que puguin fer els altres partits serà benvingut", però també ha recordat que el PSC va pactar amb el PSOE els pressupostos espanyols, que no incloïen l'abonament d'aquest import. "Tant de bo ens ajudin a recuperar-ho ara", ha demanat.

Finalment, Mas ha anunciat que el 25 de març tindrà lloc durant sis hores la cimera anticrisi, amb la presència de tots els grups polítics, sindicats, patronals i consell assessor per a la reactivació econòmica i el creixement. Malgrat que ha valorat l'Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l'Ocupació i la Competitivitat de l'Economia Eatalana tancat pel tripartit amb els agents socials, ha avançat que aquest s'haurà d'adaptar a l'actual etapa de "vaques magres".

stats