Política 30/12/2015

"Queda poc temps, i poc marge": el discurs de Cap d'Any, en 10 frases

El president de la Generalitat avisa que més enllà del dret a decidir, cal assumir el "deure" de decidir, en una referència implícita a la CUP per instar-la a prendre la determinació definitiva al voltant de la investidura

Marc Colomer
3 min
Artur Mas, durant el discurs de cap d'any / ARA

Barcelona1- "En el nostre país hem parlat molt del dret a decidir que tenim com a nació. N’hem parlat, i més important encara, l’hem exercit. Les urnes el 9 de novembre de l’any passat, i el 27 de setembre d’enguany, constitueixen l’exemple més evident d’aquesta voluntat de decidir el nostre futur com a poble"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2- "Ara bé, al costat del dret a decidir hi ha el deure de decidir. D’aquest se’n parla menys, però en situacions complexes resulta indefugible. A Catalunya i a l’Estat s’han obert escenaris polítics d’una enorme complexitat. Escenaris que obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir. A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir"

3- "A Catalunya, després de tres mesos d’intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern. De fet, el termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba el dia 10 de gener. Abans d’aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps, i poc marge"

4- "Aquells que en les darreres setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d’aplicar en les seves

pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada"

5- "De la mateixa manera que expresso el desig que a Catalunya es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern, i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes, el mateix desig l’expresso respecte de l’Estat espanyol i de la situació política generada després de les recents eleccions a Corts. A Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascú des de la seva legitimitat democràtica"

6- "Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per a fer-ho possible. Seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur"

7- "Es ben cert que estem vivint uns mesos incerts, amb neguits i algunes decepcions. Tanmateix tinc el ferm convenciment que el nostre país ha recorregut al llarg dels darrers pocs anys un camí extraordinari"

8- "Projecte nacional i projecte social s’han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país; és a dir un bon país per a tota la seva gent. Confio que l’any que estem a punt d’encetar serà decisiu per convertir aquest anhel àmpliament compartit en una esplèndida realitat"

9- "A nivell econòmic ens trobem en un escenari objectivament millor. Hi ha més activitat, més moviment i més feina. El país és atractiu per invertir-hi i per generar projectes. Exportem més que mai. Hem guanyat prestigi turístic i comercial. I som reconeguts per la nostra excel·lència en recerca i universitats, i per ser capdavanters en l’aposta per la formació professional"

10- "La societat i les institucions catalanes estem altament sensibilitzades davant d’aquestes situacions de vulnerabilitat i d’injustícia social, i treballem dia a dia a fi que les persones que més han patit aquests anys de dificultats acabin notant els efectes de la recuperació i d’una més justa distribució de la riquesa que crea el país. Una riquesa que dissortadament no controlem i que ens marxa en unes proporcions elevadíssimes que acaben esdevenint lesives per al benestar d’una part molt majoritària de la societat catalana"

stats