Política 08/04/2015

Mas es reuneix amb 'think tanks' de Nova York

El president del Govern vol "dissipar dubtes, donar la cara, i explicar avantatges" de Catalunya a grups de comunicació i inversors

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, saludant els membres de la Delegació del Govern a Nova York / ACN

Nova YorkEl president de la Generalitat, Artur Mas, es reuneix aquest dimecres amb 'think tanks', inversors financers i grups de comunicació durant la seva visita oficial a Nova York (Estats Units). Hores abans de pronunciar la conferència 'Catalonia at the crossroads' a la Universitat de Colúmbia, el president, sense especificar noms concrets, ha detallat que mantindrà contactes per "dissipar dubtes, donar informació i donar la cara, explicar avantatges i virtuts" sobre Catalunya i el procés, que "interessa". Mas apel·larà a la viabilitat financera de Catalunya i ha afirmat que "tranquil·litza" saber que els catalans podrien "fer front" al deute, per exemple, amb els diners del dèficit fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president, que ha dit que no té cap entrevista concertada amb els mitjans de comunicació, ha insinuat que també es reunirà amb grups de comunicació. "Entrevistes, no. Altra cosa és si tinc contactes amb grups de comunicació", ha dit el president sense voler especificar més.

S'hi reuneix, ha dit, perquè el procés pot generar, "poc o molt, incertesa" i amb les trobades pretén "aclarir dubtes" d'algunes preguntes "dures i punyents" que es poden plantejar. "La millor manera de dissipar dubtes és explicar-se", ha dit el president en una atenció als mitjans després de visitar la delegació del govern a Nova York.

En aquest sentit, el president ha assegurat que als Estats Units els "conceptes" de democràcia i autodeterminació "s'entenen" perquè en són "fills", però ha admès també que plantejar la construcció d'un nou estat "crea incertesa". Una de les llacunes és la viabilitat financera d'una Catalunya estat i en aquest sentit Mas els pretén "tranquil·litzar" perquè la veu "perfectament" factible. A l'estil, ha dit, d'Àustria, Dinamarca o Portugal, ha dit en referència a economia i població.

En aquest sentit, Mas ha posat sobre la taula els 15.000 milions d'euros en dèficit fiscal anual que, segons el Govern, en un procés de "sobirania es quedarien més a Catalunya". "Els tranquil·litza", ha dit, perquè escenifica que es podria fer "front perfectament al deute".

El president ha explicat que el cònsol espanyol a la ciutat el va rebre a l'aeroport en aterrar aquest dimarts. En aquest sentit, ha afegit que no hi ha hagut cap ingerència del govern espanyol a la seva visita –ha recordat que els contactes estrictament polítics s'haurien hagut de fer a San Francisco amb el governador–. "Normalment fica la falca quan es tracta de contactes polítics, és el que els posa neguitosos; però no poden evitar trobades amb fòrums econòmics o universitaris", ha afegit. O amb mitjans de comunicació: "Sé que no agrada, què hi farem, hem d'anar a la nostra", ha conclòs.

stats