Política 30/10/2020

Tres vocals progressistes proposen la dimissió en bloc del CGPJ

Associacions de jutges i fiscals consideren "caduc" i "polititzat" el model actual

Ara
3 min
Associacions de jutges i fiscals creuen que el model actual ja està polititzat i que és caduc

MadridEn plena polèmica per la renovació del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) per les divergències entre el govern espanyol i el PP, el món judicial ha dit prou. Associacions de jutges i fiscals han impulsat un "manifest ciutadà per la independència judicial" en què asseguren que l'actual model està "esgotat, superat i caduc" i insten els altres poders de l'Estat a deixar d'interferir en el nomenament dels jutges i permetre'ls triar directament la majoria del CGPJ. Subscriuen el manifest les principals associacions de jutges i fiscals, però en queden fora les progressistes Jutges per la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals. El mateix dia que s'ha sabut que tres vocals progressistes del mateix CGPJ, Álvaro Cuesta, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda, han proposat la dimissió en bloc de l'òrgan de govern dels jutges per propiciar la renovació d'un ens que està caducat des de fa dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimecres passat el CGPJ va emetre una declaració en la qual evitava posicionar-se sobre la "controvèrsia" de la reforma de la llei que fixa l'elecció dels seus membres, però Cuesta, Sáez i Sepúlveda van emetre un vot particular al qual ha tingut accés Efe. En aquest document proposen que "la millor contribució del Consell, ja sigui una reforma legal àmpliament consensuada en el marc d'un gran acord d'estat o el desbloqueig de la institució per evitar interferències en la independència judicial de qui n'obstaculitza la renovació, seria la renúncia en bloc dels seus membres o almenys la renúncia d'onze dels seus vocals (n'hi ha vint)".

Pel que fa a les associacions de jutges i fiscals, el document elaborat pel sector conservador assenyala que un CGPJ elegit al complet per un altre poder de l'Estat "difícilment pot garantir aquesta independència" i reclama la retirada definitiva de la proposició de llei del PSOE i d'Unides Podem que rebaixa les majories parlamentàries per elegir dotze dels vint vocals. "Aquesta reforma agreuja encara més la politització de l'òrgan de govern dels jutges i s'allunya completament dels estàndards europeus d'independència i aparença d'independència que són exigibles per a la separació de poders que caracteritza un estat de dret", subratllen.

En aquest sentit, l'Associació Professional de la Magistratura, la Francisco de Vitoria, el Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals demanen complir les recomanacions europees. Per aquest motiu, sol·liciten que els dotze vocals del CGPJ d'extracció judicial siguin elegits de manera directa pels jutges i magistrats i que quedi en mans del Congrés el nomenament dels altres vuit membres d'aquest òrgan, que han de ser juristes de reconegut prestigi.

En aquest convuls escenari, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha reconegut avui que manté converses amb el secretari de justícia i administracions públiques del PP, Enrique López, per tirar endavant la renovació del CGPJ. "No sé si es podria anomenar negociació. S'està parlant? Sí, no hem deixat de parlar", ha dit Campo en una entrevista a Onda Cero, en què ha admès que el desbloqueig de l'òrgan ha sigut un dels temes que han tractat.

El PSOE apressa el PP

El titular de Justícia s'ha referit a aquestes converses amb els populars després que el partit avisés que no s'asseuria a negociar la reforma si Podem seguia formant part del govern de coalició. "El president del govern va dir que el negociador era el ministre de Justícia, i ja està", ha respost després de ser preguntat per aquesta qüestió. Això sí, Campo ha recordat que actua "en nom" de tot el govern i no de la part socialista, tot i que ha mostrat una "raonable esperança" que la negociació porti a l'anhelada renovació un cop paralitzada la reforma del sistema d'elecció dels jutges.

Així, i insistint que desbloquejar aquesta situació és "una obsessió personal", Campo ha repetit que li agradaria que la renovació tirés endavant amb el màxim suport possible i sense necessitat de variar les majories necessàries per fer-ho. Amb tot, s'ha preguntat quina seria l'"alternativa" si el PP finalment no ho facilita. "El problema és que no podem quedar-nos amb aquest bloqueig. El silenci no val. La democràcia necessita que els rellotges vagin amb el seu tic-tac", ha deixat anar el ministre, que ha instat la formació que lidera Pablo Casado a "complir els designis constitucionals".

En qualsevol cas, i malgrat que el govern espanyol preveu un horitzó d'"esperança", Campo ha recordat que la reforma que va quedar paralitzada no era cap "bagatel·la", sinó que parlava d'aconseguir la majoria absoluta per renovar el CGPJ. "La mateixa que per aprovar l'Estatut d'Autonomia o per aprovar una reforma del Codi Penal", ha conclòs.

stats