Política 23/03/2016

Els atemptats a Brussel·les, mesura de pressió per formar un govern a l'Estat

El PP i el PSOE pressionen Podem perquè se sumi al pacte antijihadista i Rivera creu que els atacs obliguen a bastir un govern reformista

L.v.
2 min
María Dolores de Cospedal, en una processó de Setmana Santa a Castella La Manxa

BarcelonaSi el 2 de maig no hi ha un president espanyol investit, es repetiran eleccions necessàriament. El mes i mig que queda per esgotar el termini serà una dura batalla pel relat: no quedar com el causant que es repeteixin els comicis serà un dels objectius dels partits, al marge de les negociacions per intentar (o fer veure que s'intenta) formar govern. En aquest compte enrere, els atemptats de Brussel·les han resultat ser una mesura de pressió entre partits. Les crides a la unitat i a la formació d'un govern que faci front a l'amenaça jihadista s'han convertit en nous arguments per forçar un pacte que, ara per ara, no arriba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per exemple, la secretària general del PP i presidenta del partit a Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha aprofitat que els atacs terroristes són el focus d'atenció per criticar que Podem no va subscriure el pacte antijihadista. "La gent ha de saber a qui vota", ha manifestat als periodistes. Ahir Podem va acudir a la comissió de seguiment del pacte en qualitat d'observador.

En aquesta línia, ha assegurat que "en un moment com el que s'està vivint, res pot servir de justificació per a la violència i el terrorisme". Per això, ha indicat que a banda de "solidaritzar-se" amb les víctimes dels atemptats, cal "condemnar rotundament" la violència terrorista.

Pressió també als independentistes

Qui també ha pressionat Podem perquè se sumi a l'acord antiterrorista "sense fissures ni esquerdes" és la secretària d'estudis i programes del PSOE, Meritxell Batet. En una entrevista a Antena 3, ha reclamat que Podem faci un pas més i se sumi a l'acord, ja no només com observador, sinó "de manera definitiva". Una crida que ha estès a ERC i Democràcia i Llibertat. "Benvingudes siguin totes les forces polítiques vinguin d'on vinguin i defensin el que defensin ideològicament per lluitar contra el terrorisme", ha indicat la diputada socialista. Precisament, el PSOE vol aconseguir almenys una abstenció de Podem perquè Pedro Sánchez sigui investit president.

Al seu torn, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat el més explícit a l'hora de plantejar els atemptats com una mesura de pressió que obliga, ha dit via Twitter, a "consensuar un govern reformista" per regenerar la democràcia i l'economia però també per aturar el "desafiament terrorista".

Per la seva banda, el rei Felip VI també ha fet una crida a mantenir la "unitat i la fortalesa" davant els atacs contra la llibertat i la convivència. En un llibre de condolences obert a la residència de l'ambaixador belga a Espanya, el rei ha escrit que "el dolor de Bèlgica és també el dolor d'Espanya". "La nostra unitat també està en la nostra fortalesa contra l'agressió a la vida, a la llibertat i a la nostra convivència en pau", ha afegit.

stats