Política 27/05/2015

L'Audiència torna a Castro la competència per resoldre sobre la fiança de la Infanta

Entén que és el magistrat a qui li correspon decidir sobre la petició de reduir la quantitat

Efe
2 min
Castro, ahir arribant als jutjats. L'endemà d'imputar la infanta, cità Camps i més testimonis de Nóos i resolgué un recurs. I això just és el que transcendí.

Palma de MallorcaEl tribunal que jutjarà el cas Nóos ha tornat al titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, la competència per resoldre la petició de reducció de la fiança civil de 2,7 milions d'euros que pesa sobre la Infanta Cristina. Castro es va declarar dilluns passat incompetent per decidir sobre això en considerar que havia de ser l'Audiència Provincial de Balears la que decideixi al respecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mitjançant una interlocutòria, el tribunal entén, per contra, que és el magistrat a qui li correspon resoldre la petició plantejada per la germana del Rei Felip VI, qui reclama que la fiança li sigui reduïda a 449.500 euros. La Fiscalia Anticorrupció es va adherir a la seva petició.

En la resolució, la ponent Samantha Romero subratlla que "no tenen cabuda" els arguments esgrimits per Castro, qui al·legava que la competència que el seu Jutjat encara conserva sobre les fiances de responsabilitat civil imposades en la causa "és purament residual" i circumscrita a l'execució del que s'ha acordat, "no a la seva modificació", com succeiria en el cas de la Infanta.

La magistrada recorda que la petició de Cristina de Borbó es va produir el passat 8 de maig, mentre que va ser deu dies després quan Castro va acordar elevar la causa a l'Audiència de cara a l'enjudiciament dels seus 18 acusats, entre els quals es troba la mateixa Duquessa de Palma.

A més, argumenta que amb la decisió de Castro de donar cinc dies a les parts perquè es pronunciessin sobre la sol·licitud de reducció de fiança per part de la Infanta "va assumir la competència" per decidir sobre aquesta qüestió.

En la interlocutòria amb la qual el magistrat es va declarar incompetent al respecte, al·legava que "no és que a la representació processal de la senyora Cristina, igual que als altres acusats, no li assisteixi el dret a sol·licitar reducció de fiança", sinó que "simplement que no tractant-se de cap recurs" per aclarir la fiança –per la qual cosa ell seria competent– ha de declinar-se en favor del tribunal que jutjarà la causa.

Cal recordar que el magistrat va remetre la passada setmana a l'Audiència, de cara al seu enjudiciament, els més de cent volums i 76.000 folis que conformen el cas Nóos. Fins a 18 persones s'asseuran al banc dels acusats, entre els quals es troben la Infanta i el seu marit, Iñaki Urdangarin, a més d'empresaris i exalts càrrecs de Balears, Comunitat Valenciana i Madrid.

El tribunal que enjudiciarà la causa estarà format pel seu president, Juan Pedro Yllanes, Eleonor Moyà, i la magistrada que –per torn de repartiment entre deu magistrats de les dues seccions penals de l'audiència– ha estat designada ponent i qui serà l'encarregada de redactar la sentència, Samantha Romero. El mateix tribunal fixarà més endavant la data per a la celebració de la vista oral.

La duquessa va abonar en el seu dia 587.413 euros, per la qual cosa li restarien per pagar 2,1 en cas que es mantingués la quantitat de 2,7 milions decretada.

La xifra suposa la meitat del més d'un milió d'euros dels que de manera presumptament irregular es va nodrir Aizoon, societat de la qual la Infanta i Urdangarin són propietaris al 50 per cent, de la trama de presumpte desviament de fons públics ordida entorn a l'Institut Nóos.

stats