Política 13/06/2019

L'Audiència Nacional recompensa Ricardo Costa per la seva col·laboració i li canvia la pena de presó per una multa

L'ex número dos del PP valencià haurà de fer 365 dies de treball i pagar 192.000 euros

Daniel Martín
2 min
L'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, amb vestit blau, durant el judici.

ValènciaFinalment, la confessió durant el judici i la posterior col·laboració de l'ex número dos del PP valencià Ricardo Costa amb la Fiscalia Anticorrupció en contra del seu antic cap i expresident del govern valencià, Francisco Camps, ha tingut premi. I és que Costa no entrarà a la presó per complir els quatre anys de condemna que li va imposar la justícia el 2018 per la seva participació en el finançament il·legal de les campanyes electorals dels conservadors valencians.

Així ho ha decidit el jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia, que ha suspès l'empresonament de Costa per la seva "excepcional" col·laboració per erradicar "la xacra de la denominada corrupció política o dels polítics", i que el dirigent conservador va iniciar confessant que el PP valencià, que ell dirigia juntament amb Francisco Camps, s'havia finançat amb diner negre i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per evitar-ho. Ara, i en compensació per la seva contribució en l'aclariment dels fets, l'ex secretari general del Partit Popular del País Valencià haurà de fer 365 dies de treball comunitari i pagar una multa de 192.000 euros.

Amb la seva decisió, Honrubia, que va suspendre l'entrada a la presó de l'exdirigent conservador a l'espera que el Tribunal Suprem confirmés la sentència, accepta la proposta de Costa, que l'1 de febrer va sol·licitar al tribunal espanyol substituir l'execució de la pena. Aleshores la Fiscalia va rebutjar la proposta si no anava acompanyada del pagament d'una multa i la realització de treballs comunitaris. La sol·licitud del ministeri de fiscal, finalment, s'ha complert.

El magistrat ha destacat que després del judici Ricardo Costa "ha continuat col·laborant amb la Fiscalia i òrgans judicials" en la investigació de la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 de València, les actuacions de la Diputació de València durant els mandats del Partit Popular i sobre l'existència d'una comptabilitat paral·lela en el PP.

"Aquesta rellevant i continuada col·laboració efectiva amb la justícia pot i s'ha d'emmarcar en el principi essencial de reparació del mal, perquè tota aquesta col·laboració suposa una disminució del resultat antijurídic del delicte, és una forma de reparació del mal quan procura una restitució de l'ordre jurídic pertorbat, restaurant la confiança en aquest ordre", afirma Honrubia.

stats