Ayuso, sobre la candidatura d'Iglesias: "Comunisme o llibertat"

La presidenta madrilenya celebra haver tret el líder de Podem de la Moncloa

4 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge recent.

MadridEl moviment de Pablo Iglesias no ha fet sinó donar més arguments al plantejament electoral d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Si va entronitzar el "socialisme o llibertat" de Donald Trump la setmana passada, ara l'ha rebatejat com a "comunisme o llibertat". La batalla entre Ayuso i Iglesias a les eleccions del 4 de maig representa un enfrontament entre dos dels principals perfils polítics a l'Estat, i la candidata del PP ja ha donat pistes que el líder de Podem pot fer ombra al vencedor de les eleccions del 2019, el socialista Ángel Gabilondo. "Tots aquells que no volen que el comunisme entri a la Comunitat de Madrid s'uniran al voltant d'una candidatura que representa tot el contrari", ha afirmat la presidenta madrilenya en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aspirant del PP, doncs, ja ha deixat entreveure el llistó del debat dialèctic amb Iglesias, a qui ha criticat per tenir bona relació amb l'independentisme, "creure en l'expropiació i l'okupació" i actuar "en contra dels interessos dels espanyols". Ayuso, de fet, s'ha permès apuntar-se el trumfo del pas d'Iglesias. "Espanya me'n deu una: hem tret Iglesias de la Moncloa". A més, ha deixat clar que el seu adversari polític és qui defensa la "revolució", i no pas Vox.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ja treballa en l'escenari electoral i aquest matí ha assegurat que se li ha a girat el doble de feina: per una banda, mantenir el govern en funcions a ple rendiment –els consellers del PP han d'assumir les carteres que fins ara hi tenia Ciutadans– i, i per l'altra, preparar-se per als comicis. La setmana passada va estrenar el lema "socialisme o llibertat" –ara modificat–, que ja ha fet fortuna: Fran Hervías, exdirigent del pinyol d'Albert Rivera a Cs, l'ha utilitzat en el seu comiat del partit taronja per fitxar pel PP. Ayuso està decidida a explotar l'excepcionalitat que es viu a Madrid pel que fa a les mesures per combatre el coronavirus i està convençuda que té a la butxaca el sector de l'hostaleria i la restauració, oxigenat per la falta de restriccions i només afectat pel toc de queda a les onze de la nit.

Unes mesures que ha defensat el líder dels populars, Pablo Casado, en una conferència a Barcelona amb el títol "El progrés al segle XXI". Casado ha avisat que el PP "contestarà" al projecte "comunista" de Pablo Iglesias per a Madrid amb "concòrdia civil i abaixant impostos". Seguint el fil d'Ayuso, el dirigent popular ha constatat que "l'intent de desestabilitzar" Múrcia de Pedro Sánchez, coordinant-se amb Ciutadans per desbancar-hi el PP del govern a través d'una moció de censura –que al final serà fallida–, se li ha acabat girant en contra perquè ha assegurat que està fent "trontollar" el govern espanyol. De fet, per a Casado la marxa d'Iglesias de l'executiu espanyol també afegeix incertesa al govern de coalició.

Casado no només ha disparat contra l'executiu espanyol, sinó que també ha burxat més en la guerra oberta a Ciutadans. "La utilitat en política és essencial. Quan un partit deixa de ser útil perd l'essència i el mandat públic", ha afirmat augurant la mort política del partit taronja. Per això, ha tornat a fer una crida a aglutinar al voltant del PP tot el centredreta espanyol, però també el que ha tingut "un catalanisme evident".

"Si t'acusen de feixista vol dir que ets al costat correcte"

Abans de saber la decisió d'Iglesias, Ayuso ha començat aquest dilluns la precampanya en terreny confortable i no ha deixat escapar l'oportunitat per deixar titulars polèmics. "Quan et diuen feixista és que ets al costat correcte", ha assegurat, després que la periodista Ana Rosa Quintana llegís alguns dels qualificatius que se li han dedicat des que va arribar al govern de la Comunitat de Madrid. Ha sigut una "broma", ha comentat després a la roda de premsa.

Ayuso ha explotat el seu vessant d'ase dels cops de l'esquerra i ha augurat una campanya "bruta" i de desprestigi de cara a la data del 4 de maig, que aquest diumenge el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha mantingut viva. "Hem fet les coses de manera sensata, sobretot justes", ha assenyalat Ayuso, que ha celebrat que la firma del decret de dissolució de l'Assemblea de Madrid i de convocatòria electoral estava ben "fonamentada" segons la justícia.

Ayuso ha explicat que la decisió de prémer el botó electoral la va consultar amb el president del partit, Pablo Casado, però els últims mesos ha demostrat que el seu rumb no sempre coincideix amb el de la direcció estatal. En aquest sentit, ha rebutjat incorporar dirigents de Cs a la seva llista, oposant-se així a la maniobra d'absorció que ha iniciat la formació. Això no vol dir que pugui incorporar en el seu hipotètic futur govern algunes persones vinculades a la formació taronja. "Vull el govern dels millors", ha assenyalat Ayuso, conscient que el panorama que avui es percep després de les eleccions és el d'una entesa amb l'extrema dreta de Vox. Si bé fa alguns dies va afirmar que aspirava a una majoria absoluta, la mateixa presidenta madrilenya s'ha conformat amb una "majoria àmplia" que necessàriament l'obligui a pactar.

Una possibilitat és que Cs ja no hagi ni de formar part de les combinacions, davant el risc que quedi fora de l'Assemblea de Madrid si no supera el 5% dels vots. Algunes enquestes ja hi apunten. Ayuso no s'ha amagat d'admetre que "sempre" ha tingut una mala relació amb el fins fa pocs dies vicepresident del seu govern, Ignacio Aguado, de Cs: "Això ho sap tothom, vaja. Aquí no hi ha hagut sorpreses". Aguado, a l'arribada a la reunió de l'executiva del seu partit aquest dilluns, ho ha negat.

stats