Política 12/03/2015

El Congrés votarà si reprova Aznar pels seus tractes amb Gaddafi

L'expresident del PP efectuava suposades mediacions internacionals en qualitat de "lobi" i les compaginava amb el seu salari vitalici com a excap de l'executiu espanyol

Europa Press
2 min
José María Aznar en una foto d'arxiu /

MadridLa Comissió d'Exteriors del Congrés votarà el proper 25 de març una iniciativa d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) que demana la reprovació de l'expresident José María Aznar per haver participat en tasques de mediació empresarial amb el règim del dictador libi Muammar al-Gaddafi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La data de debat i votació l'han determinat la mesa de la cambra i els portaveus de la Comissió d'Exteriors que presideix Josep Antoni Duran i Lleida. La iniciativa, registrada a l'octubre de 2014 pel portaveu d'Exteriors d'Esquerra Plural, Joan Josep Nuet, té el seu origen en diferents informacions sobre la suposada mediació realitzada en 2010 per l'actual president d'honor del PP i de la seva fundació FAES en qualitat de 'lobista' amb el règim libi de Muammar al-Gaddafi amb la finalitat que la companyia espanyola Abengoa aconseguís "suculents" contractes en aquest país.

Gestions incompatibles amb la pensió oficial

La proposició no de llei insta a "reprovar l'expresident Aznar per realitzar mediacions internacionals com la referida mentre compatibilitza aquestes tasques amb la percepció d'una important remuneració pública pel càrrec que va ocupar, en relació a l'assignació vitalícia que percep com a excap de l'executiu.

En la seva exposició de motius es recorda les informacions aparegudes que assenyalaven que l'empresa Befesa, filial del grup Abengoa, va contractar a Aznar per "aconseguir adjudicacions de quatre noves dessaladores a Líbia, un negoci que Abengoa calculava en 950 milions d'euros".

L'exlíder del PP "va signar una comissió de l'1% de tots els contractes que tanqués l'empresa a Líbia fins a un màxim de 250 milions d'euros de facturació, i de 0,5% a partir d'aquesta xifra. A més, va cobrar un avançament de 100.000 euros ", segons va publicar 'eldiario.es'.

Segons recull el text, "en total, José María Aznar hauria guanyat una comissió de sis milions d'euros si Abengoa hagués construït les dessaladores, però la guerra civil a Líbia i la mort de Gaddafi van frustrar el negoci".

stats