¿Aznar va indultar membres de Terra Lliure?

Pedro Sánchez li recorda a Feijóo que havien estat condemnats per "terrorisme"

ARA
2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb l'expresident del govern espanyol José María Aznar en un col·loqui

BarcelonaEl 28 de juny de 1996, quinze membres de la ja aleshores extinta organització Terra Lliure eren indultats pel govern espanyol en un dels primers consells de ministres del nou executiu, encapçalat per... José María Aznar. La firma dels indults va anar a càrrec de la ministra de Justícia, Margarita Mariscal de Gante. Una decisió que el PP prefereix oblidar, tot i que des de les files socialistes insisteixen a recordar-los-hi cada cop que en tenen ocasió. Aquest mateix dimecres ha estat el president en funcions, Pedro Sánchez, qui ho ha fet servir durant el seu discurs. "Res del que estem vivint és inèdit en la nostra democràcia, perquè tot ja va ser fet abans per governs del PP", ha començat a dir mentre defensava l'amnistia. "El govern del PP va indultar membres de Terra Lliure, sentenciats per terrorisme. Quin escàndol, senyor Feijóo", ha ironitzat el candidat.

Sánchez recorda al PP els indults d'Aznar a Terra Lliure

El candidat socialista ha destacat com, en un sol dia, el PP va indultar l'any 2000 gairebé 1.400 persones en una legislatura de rècord –la llei d'amnistia afectarà, segons Òmnium, 1.400 persones i, segons el PSOE, 400. "Sento comunicar-los que aquells que avui llancen proclames perquè es mobilitzi tot Espanya van entregar nombroses competències als governs del País Basc i Catalunya quan van necessitar els vots dels nacionalistes. I aquells acords no van fer que Espanya caminés cap a una dictadura", ha insistit Sánchez.

Però per què Aznar va indultar membres de Terra Lliure? El mateix expresident espanyol –que aquestes darreres setmanes s'ha erigit en un dels ariets de la dreta contra l'amnistia– en va parlar ara fa dos anys per justificar-se. Segons ell, la diferència entre els indults a Terra Lliure i els que s'han concedit durant el Procés és que ara "s'està indultant senyors que estan dient que repetiran el cop d'estat", va argumentar.

Els quinze indults del 1996 provenien d'una condemna un any abans a l'Audiència Nacional que sumava entre un i 27 anys de presó per a 18 integrants de l'organització –detinguts el 1992 en una macrooperació dirigida pel jutge Baltasar Garzón, un cop acreditada la "pertinença a organització terrorista i tinença d'explosius i armes"–. A més, se'ls imputava l'autoria de diversos atemptats. Com que cap d'ells havia causat víctimes i pràcticament tampoc danys materials i Terra Lliure ja havia estat dissolta, la mateixa Audiència Nacional havia recomanat que se'ls indultés.

Va ser el PSOE qui ho va començar a tramitar el març del 1996, però diversos errors burocràtics van fer que durant el mandat de Felipe González no es poguessin completar tots els tràmits. I, per això, van arribar quinze d'aquells expedients a la taula d'Aznar, que no va dubtar a concedir els indults.

stats