Aznar redobla la seva crida: "Està en risc la continuïtat històrica d'Espanya"

Critica la "reacció autocràtica" de la Moncloa i reivindica l'apel·lació a la ciutadania en un "punt límit" per al sistema constitucional

3 min
L'expresident Aznar a la sortida de la inaguració del Campus Faes.

BarcelonaJosé María Aznar no s'arronsa i redobla la seva crida contra l'amnistia. L'expresident espanyol, que ha passat pels micròfons de la COPE dos dies després d'atiar els carrers contra la negociació del PSOE amb l'independentisme, ha qualificat la mesura d'"element destructiu del sistema constitucional" i ha arribat a alertar que la situació és de "risc existencial per a la continuïtat històrica d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exlíder del PP ha denunciat que "políticament hem arribat a un punt límit" i s'ha espolsat les crítiques que li han arribat des del govern espanyol –que va acusar-lo de "colpista"– titllant-les de "reaccions autocràtiques". "Tot aquell que no està d'acord amb qui és al govern és antiespanyol, feixista o colpista", s'ha queixat, i ha assenyalat Pedro Sánchez com a "còmplice dels separatistes".

Amb tot, i davant d'una negociació que vol "acabar amb les arrels del sistema constitucional espanyol", segons Aznar, apel·lar a les "energies cíviques i a la ciutadania" és "el més democràtic que hi pot haver": "He dit el que havia de dir", ha insistit, convençut que "la majoria espanyols desitgen que la nació espanyola continuï".

"Seré on el PP em demani que sigui"

L'expresident espanyol ha valorat positivament el "gran acte" contra l'amnistia que el PP ha convocat a Madrid per a la setmana que ve –previst per al dia 24 i que, en principi, tindrà lloc a la plaça d'Espanya– i no ha descartat participar-hi: "Seré on el PP em demani que sigui". Tot i això, ha desvinculat aquesta protesta de la seva crida: "Jo no convoco cap mobilització ni cap acte. El PP pren les seves decisions i aquesta és una decisió presa fa temps", ha dit, en la línia del que en les últimes hores han defensat els populars.

El mateix Alberto Núñez Feijóo ha insistit aquesta nit en la mateixa versió dels fets en una entrevista a Trece TV, on ha assegurat que va comunicar als seus barons la idea d'organitzar una protesta en "defensa de la igualtat dels espanyols" dilluns al migdia, un dia abans del "Basta ya!" d'Aznar. Alhora, però, ha celebrat la coincidència amb ell: "M'agrada haver coincidit amb el president Aznar o amb el president Rajoy o amb qui fos dient que el PP defensarà la Constitució".

Feijóo, de fet, ha lamentat que la Moncloa digui "colpista" i "arraconi" l'expresident espanyol. "Ara resulta que els que creiem en la llibertat i la Constitució i defensem els drets de tots els espanyols som colpistes", ha exclamat. I després de destacar que tots els expresidents, a excepció de José Luis Rodríguez Zapatero, estan en contra de l'amnistia, ha apel·lat a tots els "constitucionalistes" a sumar-se a l'acte del PP contra la "cacicada més gran" de la democràcia espanyola. Un to i unes paraules que casen perfectament amb els d'Aznar, que hores després ha admès que la seva relació actual amb Feijóo "no pot ser més sòlida".

Guerra i Leguina, a favor de les manifestacions contra l'amnistia

Aznar encara no ha confirmat si serà a l'acte que prepara el PP pel dia 24 de setembre i el PP també ha aclarit quin serà el format ni quins seran els convidats. Ara bé, exdirigents socialistes s'han afegit a defensar l'acte dels populars. Ho ha fet l'expresident madrileny Joaquín Leguina en una entrevista a Antena 3 on també ha confessat que va votar Alberto Núñez Feijóo el 23-J. Assistirà a l'acte del PP? "No ho sé, estic molt gran, però moralment estic amb ells", ha contestat. Leguina ja va ser expulsat del PSOE i ara el partit també ha decidit fer fora l'exdirigent Nicolás Redondo per "menysprear" les sigles, segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat l'ARA. La direcció socialista va prendre aquesta decisió dilluns. Redondo, igual que Leguina, ja va ser expedientat el 2021 per participar en un acte amb Isabel Díaz Ayuso.

L'exvicepresident espanyol Alfonso Guerra no s'ha pronunciat sobre aquest acte a Madrid, però sí que ha defensat la manifestació que ha convocat Societat Civil Catalana a Barcelona el 8 d'octubre a Barcelona. En una entrevista a l'agència Efe, Guerra ha assegurat que no li faria res participar-hi si no fos a Sevilla. Confia, de fet, que sigui un "èxit i reuneixi molta gent". Creu que protestar no és "agitar el carrer": "Hi ha esperança, Espanya és forta". Amb tot, Guerra ha criticat les paraules dels últims dies de José María Aznar: "Té poc a presumir de convocar a la gent perquè va ser un president que va dividir molt als espanyols i crec que hauria de ser més prudent".

stats