Feijóo assumeix l'estratègia d'Aznar i convoca un "gran acte" contra l'amnistia a Madrid

La protesta, en vigílies del debat d'investidura del líder popular, s'afegeix a la de SCC a Barcelona, a la qual també s'ha sumat la triple dreta

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la candidata a presidir el Congrés, Cuca Gamarra

BarcelonaAlberto Núñez Feijóo assumeix les tesis de José María Aznar i les tradueix en fets. L'endemà que l'expresident espanyol cridés a combatre als carrers un procés de "desconstrucció constitucional", la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha anunciat que impulsaran un "gran acte" a Madrid contra l'amnistia el cap de setmana del 23 i el 24 de setembre, en vigílies del debat d'investidura de Feijóo (dies 26 i 27). Segons ha explicat Gamarra en una entrevista a Antena 3, serà "un acte obert, si el temps ho permet, perquè la societat hi pugui participar", i tindrà un objectiu clar: demostrar el "rebuig" dels ciutadans a "qualsevol instrument que es pugui plantejar al marge de la llei". "[L'amnistia] no té cabuda en el marc constitucional", ha reblat.

Segons ha publicat El Mundo i han reiterat fonts de Génova a l'ARA, Feijóo va traslladar als seus barons el pla per "llançar-se al carrer contra l'amnistia" en un dinar privat aquest dilluns, un dia abans de les polèmiques declaracions d'Aznar, informa Mireia Esteve. Líders territorials citats pel rotatiu madrileny asseguren que la idea d'una manifestació va sorgir del mateix president del partit, si bé aquesta no s'ha fet pública fins aquest dimecres, precisament després que Aznar atiés el carrer contra la negociació de Pedro Sánchez amb l'independentisme i que la Moncloa l'acusés de "colpista".

Sigui com sigui, lluny de matisar les paraules d'Aznar, el PP les secunda i les porta a la pràctica. Gamarra fins i tot ha tret ferro a la polseguera que ha aixecat l'expresident espanyol, que va arribar a comparar la situació actual amb la del terrorisme d'ETA. A parer de la secretària general, el també president de la Fundació FAES va expressar-se "dins del que en democràcia es pot defensar" i ha criticat que l'executiu de coalició hagi fet un "exercici de perversió" al "tergiversar" les seves paraules. "El que està buscant el govern [espanyol] no només és una hiperactuació, sinó també generar cortines de fum per no assumir les responsabilitats", ha dit.

Les crítiques contra Aznar, però, no s'aturen. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha tornat a lamentar que busqui la "confrontació i enfrontament", mentre que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'ha acusat fins i tot de "promoure un nou cop d'estat", recordant a X –abans Twitter– que justament aquest any es compleix el centenari del cop d'estat de Miguel Primo de Rivera del 1923.

Patxi López tampoc s'ha estat de carregar contra la protesta convocada pel PP: "Ha demostrat que està buit de propostes, de projecte per a Espanya", ha dit, i ha argumentat que Feijóo "no ha fet res per avançar en la direcció de la investidura, només parlar i atacar el PSOE".

Nova ofensiva de la triple dreta

L'estratègia del PP, que torna a alinear-se amb els sectors més radicals de la dreta espanyolista, beu precisament del fracàs anunciat de la investidura de Feijóo. I el seu modus operandi passa per acusar Sánchez de trencar Espanya per a "perpetuar-se en el poder", tal com ha denunciat Gamarra, que ha deixat clar que el seu partit "respondrà" als intents de pactar una amnistia "des de l'àmbit polític, però també des de l'àmbit social".

El "gran acte" de la setmana que ve, de fet, no serà l'únic, ja que posteriorment els populars participaran en la manifestació organitzada per Societat Civil Catalana a Barcelona el 8 d'octubre, que també comptarà amb la presència de Vox –que ha cridat els seus simpatitzants a manifestar-se "en defensa d'Espanya"– i de Ciutadans. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també hi ha confirmat l'assistència: "Hi seré", ha escrit a X.

Fins ara, els intents de la triple dreta de fer caure Pedro Sánchez a través de la mobilització al carrer han estat en va. La icònica imatge d'unitat de la plaça Colón de Madrid del 2019 –amb Pablo Casado (PP), Santiago Abascal (Vox) i Albert Rivera (Cs) a primera fila– va reunir tan sols 45.000 persones a la capital espanyola i no va servir per acabar amb el diàleg amb l'independentisme ni amb el president espanyol. Tampoc va aconseguir l'objectiu la protesta al mateix lloc contra els indults del 2021, amb els tres partits però ja sense una imatge unitària i amb 20.000 persones menys.

Crítiques des de la Guàrdia Civil

L'associació majoritària de la Guàrdia Civil, Jucil, s'ha sumat a les crítiques a l'amnistia i l'ha qualificat directament de "cop d'estat dictatorial". En un comunicat difós dimarts, l'agrupació, vinculada a l'extrema dreta, etziba que és una mesura que "trenca amb l'Estat democràtic i de dret" i que seria "inacceptable", però "habitual en dictadures". Per això, sosté que "defensa" la Constitució i, davant d'una pregunta d'un usuari, deixa clar que si ha de triar entre les "ordres inconstitucionals" del govern espanyol relacionades amb l'amnistia i la Constitució, sempre triaran la carta magna.

Junts avançaria ERC en una repetició electoral, segons una enquesta

La posició de força de Junts després de les eleccions generals i la seva estratègia negociadora amb el PSOE estarien jugant a favor del partit en l'àmbit electoral. Segons una enquesta de Sigma Dos publicada aquest dimecres a El Mundo i realitzada entre el 7 i el 9 de setembre –després de la conferència de Carles Puigdemont en què va fixar les condicions de la investidura–, JxCat guanyaria un diputat al Congrés (passaria de 7 a 8) i avançaria ERC (que n'aconseguiria 7, els mateixos que ara) si hi hagués una repetició electoral. Aquest escó de més per als postconvergents el perdria el PSC, que, tot i això, continuaria en el primer lloc amb 18 representants.

stats