Monarquia

El balanç econòmic de la Casa del Rei obvia Joan Carles I

Apareix com a membre de la família a la pàgina web, però no queda reflectit en l'informe

ARA
3 min
Joan Carles I el dia de la seva arribada.

BarcelonaDivendres a la tarda la Zarzuela va fer públic el seu balanç econòmic com una mostra de transparència de la institució, un dels objectius de l'actual rei, Felip VI, per netejar la imatge de la monarquia. Després del decret del govern espanyol que incloïa en les funcions del Tribunal de Comptes fiscalitzar els seus números, la Casa del Rei ha donat a conèixer el seu pressupost –8,43 milions d'euros– i el llistat d'obsequis institucionals que han rebut durant el 2021. Ara bé, la Zarzuela ha exclòs el rei emèrit Joan Carles I d'aquest intent de transparència. Malgrat que apareix com un dels membres de la família a la pàgina web de la monarquia, no el compten en la fiscalització i no hi ha rastre del que va rebre durant l'any passat, quan ja estava vivint als Emirats Àrabs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La publicitat dels béns de la Zarzuela –a excepció de l'emèrit– apareix just una setmana després que Joan Carles I tornés a Espanya, en concret a Galícia, per anar a una regata. Dos anys més tard de marxar als Emirats Àrabs Units, va volar en jet privat des d'Abu Dhabi fins a Vigo per trobar-se amb el seu amic i amfitrió a Sanxenxo, Pedro Campos, president del Club Nàutic. La Zarzuela i la Moncloa situen el viatge en l'àmbit privat, però el seu comportament queda en entredit perquè, d'una banda, no ha donat explicacions sobre les investigacions que l'han envoltat –i que la Fiscalia ha arxivat– i, de l'altra, perquè posa en dubte el compliment del codi de conducta de la Zarzuela. Felip VI va establir una normativa quan va arribar al tron que precisament regula els obsequis que pot rebre la família reial i és dubtós que el viatge privat amb què Joan Carles I va tornar a Espanya segueixi les regles de joc.

Aquest codi de conducta estableix que els integrants de la família reial "no acceptaran regals que superin els usos habituals, socials o de cortesia, ni acceptaran favors o serveis en condicions avantatjoses que puguin condicionar el desenvolupament de les seves funcions". ¿Pot, doncs, el rei emèrit acceptar el vol privat des dels Emirats Àrabs Units? Ningú de la Casa del Rei l'amonestarà per haver-ho fet.

Joan Carles I al veler 'Bribon', a Sanxenxo

El cost de la família

Pel que fa a les dades que sí que va publicitar la Zarzuela, la família reial va cobrar l'any passat 507.700 euros en sous –253.843 euros el rei i 139.605 la reina– i va rebre fins a 307 obsequis considerats de caràcter institucional. És a dir, els que han rebut a conseqüència de participar en un acte oficial o per ostentar el càrrec. Per exemple, Felip VI el 2021 va obtenir una espasa tradicional, una pandereta, peluixos o llibres, mentre que entre els regals de la reina Letícia consten arracades, vestits, barrets, mocadors i peces d’art. Aquestes donacions en espècie, com que són de caràcter institucional, passaran a formar part del Patrimoni Nacional.

Ara bé, en aquest llistat de transparència no s'hi inclouen els regals de caràcter personal i que, segons la normativa de la Casa del Rei, són tots aquells que queden "exclosos de la categoria institucional". Uns obsequis que, en tot cas, tampoc poden "superar els usos socials o de cortesia" i que, si els superen, s'han de donar a entitats sense ànim de lucre o a un organisme públic.

stats