Política 08/08/2017

Baltasar Garzón i Llamazares ja tenen el seu propi partit: han inscrit a Interior la plataforma Actúa

Asseguren que, de moment, el registre és preventiu, per preservar la marca. Prendran la decisió sobre si presentar-se a les eleccions o no a finals d'any

M.f.f.
2 min
Baltasar Garzón

MadridSi les eleccions europees del 2014 van ser el tret de sortida a la irrupció de Podem, les del 2019 podrien convertir-se en el debut d'una altra formació d'esquerres a l'Estat. L'exjutge Baltasar Garzón i el que va ser coordinador general d'Esquerra Unida del 2000 al 2008 Gaspar Llamazares van inscriure el 3 d'agost la seva plataforma Actúa, impulsada l'abril passat, al registre de partits del ministeri de l'Interior. De moment assenyalen que es tracta d'una mesura preventiva per preservar la marca, però no descarten presentar-se a les eleccions europees, municipals i autonòmiques. La decisió final la prendran a finals d'any després d'una gira de presentació per tot Espanya.

Actua es va inscriure el registre del ministeri de l'Interior el passat 3 d'agost.

Què busca Actúa? La plataforma neix, per una banda, davant les desavinences de Llamazares amb l'actual coordinador d'IU, Alberto Garzón, amb qui està enfrontat per haver-se "plegat" a Podem. "Si Esquerra Unida no vol sobreviure, jo no em suïcidaré amb Esquerra Unida", assegurava a finals de juliol sobre el rumb de la formació comunista. L'altra prioritat és erigir-se en formació frontissa que sumi tot l'arc de l'esquerra i fer fora el PP, una prioritat compartida tant per Pedro Sánchez com per Pablo Iglesias, tot i que amb moltes diferències.

Llamazares ha assegurat aquest dimarts en declaracions a Europa Press des d'Astúries que el registre d'Actúa no "prejutja cap decisió de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, municipals i europees", sinó que s'ha dut a terme per "protegir el nom", igual que en el seu moment va fer Units Podem abans de sumar-se a IU. "Ja es veurà en el seu moment", ha afegit. Llamazares també lidera el corrent Esquerra Oberta dins de la coalició comunista.

Mentrestant, Actúa vol seguir sent "una plataforma d'intervenció política". "El partit és merament instrumental i està lluny de qualsevol procés electoral", ha subratllat. Llamazares és també portaveu d'IU a la Junta General del Principat d'Astúries, una posició que, segons el seu parer, no és "incompatible" amb la inscripció d'un nou partit al registre d'Interior.

stats