Corrupció

Bárcenas acusa el PP de Madrid de blanquejar diners de donacions

L'extresorer afirma que les irregularitats es produïen "des que té memòria"

2 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, al banc dels acusats en el judici sobre la caixa B

MadridLuis Bárcenas es prepara per a la seva declaració dilluns vinent en el judici de la caixa B, que serà públic, però segueix transcendint informació de les seves declaracions a porta tancada que deixen en mal lloc el PP. El 24 de febrer ho va fer en el marc de la trama Púnica sobre el finançament irregular del partit a Madrid i va afirmar davant el jutge que es blanquejaven milers d'euros provinents de donacions. La dinàmica era la següent: entraven diners en metàl·lic –que posteriorment es compensarien amb adjudicacions–, s'entregaven a la tresoreria del PP estatal i després tornaven a la caixa del regional a través de transferències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La seu central del partit es quedava amb aquests donatiu i feia una transferència des dels fons oficials de la seu central a la seu regional. Per què? Perquè no podia pagar determinats conceptes amb diners en efectiu i volien que els diners es reflectissin en els comptes tant bancaris com comptables de la seu regional del partit", va declarar davant el magistrat Manuel García Castellón. "Es rebien quantitats importants", va assenyalar l'extresorer, segons consta en àudios de l'interrogatori al qual han tingut accés diversos mitjans.

Tal com ja va avançar en la confessió coneguda el 3 de febrer, segons Bárcenas les irregularitats comptables eren una pràctica arrelada i així ho va indicar davant el jutge: "Les campanyes electorals de Madrid, des que jo tinc memòria, han suposat una despesa electoral superior al límit màxim permès per la llei. No en tinc cap dubte". L'extresorer assenyala que es blanquejaven entre 300.000 i 400.000 euros a cada campanya electoral del PP de Madrid.

En l'interrogatori, va detallar que els presidents, els secretaris generals i els gerents eren els que estaven al corrent d'aquestes maniobres. De fet, va concretar que els secretaris generals sortints instruïen els nous en la mecànica il·legal. Un d'ells va ser Francisco Granados, que fa poc ha demanat un acarament amb Bárcenas per desmentir les seves acusacions. L'extresorer va explicar que entre el 2007 i el 2008 va entregar a l'expresidenta del PP de Madrid Esperanza Aguirre un sobre "marronós" amb 60.000 euros provinents d'una donació de la constructora Ploder.

stats