Política 09/01/2013

ERC seria segona força a Barcelona i el PSC cauria al quart lloc, segons el Baròmetre municipal

La CUP, amb un 4,2% d'intenció de vot, ocuparia el cinquè lloc i el PP es quedaria amb un 1,7%

Maria Ortega
2 min

BarcelonaEl Baròmetre semestral de l'Ajuntament de Barcelona confirma el mapa polític que es va començar a dibuixar a Barcelona amb les eleccions al Parlament (en aquest enllaç hi ha els resultats).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, si les municipals se celebressin ara, i tenint en compte la intenció de vot directa, CiU tornaria a guanyar (14,4%), però ERC, que actualment només té dos regidors, escalaria fins a la segona força (10,6%).

El PSC, al seu torn, cauria fins al quart lloc (4,7%), per darrere d'ICV (7,9%) i molt a prop de la CUP, que amb una intenció de vot del 4,2% se situaria com a cinquena força i entraria per primer cop a l'Ajuntament de la capital.

El PP, amb el problema històric del vot ocult, quedaria molt per darrere de la CUP, amb una intenció de vot de l'1,7%. Ciutadans té, segons el Baròmetre, una intenció de vot de l'1,6% i trepitjaria els talons, per tant, als populars, tot i que els responsables de l'enquesta ja han matisat que tenint en compte la distorsió entre el percentatge de gent que assegura haver votat el PP en les darreres eleccions i el que realment ho va fer, és fàcil que el vot ocult expliqui bona part de la caiguda dels populars.

L'únic líder polític que els ciutadans aproven és l'alcalde, Xavier Trias, que obté una nota de 5,1 i és, òbviament, el més conegut −el 91,4% dels enquestats el reconeix−. El republicà Jordi Portabella, amb una nota de 4,9, és l'únic que millora en relació amb'última enquesta. El líder socialista, Jordi Martí, obté una qualificació del 4,1 i veu disminuir el percentatge de ciutadans que responen afirmativament quan se'ls pregunta si saben qui és: només un 30,8%. Per darrere de Trias i Portabella, el tercer líder polític municipal més conegut és el popular Alberto Fernández Díaz (76,1%), que és el que obté, però, una nota més baixa: un 2,9. L'ecosocialista Ricard Gomà baixa unes dècimes i obté un 4,5 de valoració.

El Baròmetre també situa l'atur com el principal problema dels barcelonins.

En les eleccions municipals del 2011, CiU va obtenir un 28,7% dels vots (14 regidors), el PSC va assolir un 22,1% (11), el PP un 17,2% (9), ICV un 10,4% (5) i ERC un 5,5% (2).

stats