Política 18/11/2020

Baròmetre del CIS: Vox creix després de la moció de censura i el PSOE, UP i el PP perden vots

Cs és l'única altra força estatal que també augmenta però no arriba al 10% d'estimació de vot

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president de Vox, Santiago Abascal, dimecres passat al Congrés.

MadridLa moció de censura fallida ha donat cert impuls a Vox. Segons el baròmetre del CIS d'aquest novembre, elaborat a principis de mes, el partit ultra és l'única força estatal a més de Ciutadans que augmenta en estimació de vot. El PSOE, Unides Podem i el PP, en canvi, van a la baixa, mentre que en l'anterior baròmetre, el de l'octubre, els de Pablo Casado creixien en estimació de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern de coalició segueix patint així la gestió de la pandèmia després del debat de la pròrroga de l'estat d'alarma però la distància entre el PSOE i el PP gairebé no varia: 11,8 punts percentuals. Els socialistes perden quatre dècimes percentuals del 30,8% al 30,4%, mentre que Unides Podem tres dècimes i se situa a un 11,4% d'estimació de vot. El PP també cau lleugerament d'un 18,9% a un 18,6%. El gran impuls, en canvi, és per als de Santiago Abascal, que passen d'un 12,5% a un 13,2% i se situen a una posició similar a la de la primavera, en plena primera onada de la pandèmia.

Es tracta del tercer mes consecutiu amb millora de resultat per als de Vox, que el mes passat ja van superar Unides Podem i van recuperar la posició de tercera força que ostenten actualment al Congrés després de les eleccions espanyoles del 10-N. Els taronges també tenen una petita millora en un context en què Inés Arrimadas s'ha ofert a negociar els pressupostos de Sánchez. Però el repunt ve després d'una forta caiguda en l'últim baròmetre i encara no aconsegueixen superar la barrera del 10% d'estimació de vot, situant-se en un 9,5%.

Pel que fa als partits catalans, ERC perd una dècima percentual fins a un 3,2% i Junts per Catalunya el mateix, amb un 1,7%. La CUP, en canvi, augmenta dues dècimes. Aquest baròmetre, però, ofereix una sèrie de preguntes davant de l'escenari de precampanya electoral en què es fa palès que ERC és la força amb més suports a Catalunya segons els enquestats, que preferirien que el líder dels republicans empresonat, Oriol Junqueras, fos del president de Catalunya amb un 19,1% dels suports. El segueix l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (JxCat), amb un 15,2%.

Sánchez perd confiança però continua líder

El president espanyol, Pedro Sánchez, apareix un cop més com el líder estatal amb major valoració. Però la crisi del coronavirus no passa només factura al seu partit, sinó que també afecta la nota del líder socialista d'un 4,5 sobre 10 a un 4,4. També baixa la confiança que inspira: si a l'octubre un 29,6% deia que li generava molta o força confiança, ara és un 26,9%.

Just per darrere de Sánchez se situa la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb una nota de 3,7 (baixa dues dècimes). Després el líder del PP, Pablo Casado, que puja de 3,3 a 3,4; i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, amb un 3,3 (una dècima més). Per últim, el líder de Vox, Santiago Abascal, que baixa d'un 2,5 a un 2,3 malgrat el seu partit pujar en estimació de vot després de la moció de censura fallida.

Només un 4,4% a favor d'un estat d'alarma de sis mesos

De nou, el baròmetre inclou una llarga llista de preguntes relacionades amb el coronavirus. Elaborat entre el 3 i el 12 de novembre, després que el Congrés prorrogués sis mesos l'estat d'alarma, una clara majoria considera que, tot i que aquesta mesura excepcional és necessària, és excessiu que duri tant de temps. Un 73,6% opinen que era necessari "prendre mesures de control i aïllament exigents", però només un 4,4% estan a favor que durin mig any. Per a un 10,8% haurien de durar només un mes, mentre que un 14,5% opinen que hauria de ser el que "sigui necessari" i un 11,2% que depèn de l'evolució de la crisi.

Pel que fa a la vacuna, gairebé la meitat de la població espanyola hi és reticent. Un 47% dels enquestats diuen que no estan disposats a posar-se-la immediatament enfront d'un 36,8% que sí. Un 13,4% encara dubten. El que sí que mostra l'enquesta és que cada cop més gent ha tingut símptomes de covid-19. Gairebé un de cada cinc ha contactat amb els serveis de salut i a tres de cada quatre els han acabat fent proves. Un 25% han donat positiu.

stats