Política 02/07/2016

Batet acusa Podem d'haver assegurat la victòria de la dreta

La cap de llista del PSC fa autocrítica pels mals resultats obtinguts i fa una crida a recuperar el paper "d'esquerra forta, atractiva i guanyadora" en el pròxim congrés

Sara González
2 min
Meritxell Batet, en el consell nacional del PSC d'aquest dissabte.

BarcelonaUna setmana després de les eleccions del 26-J, el PSC fa balanç dels resultats obtinguts. La candidata dels socialistes catalans, Meritxell Batet, ha estat l'encarregada de fer un discurs farcit d'autocrítica –ha recordat la pèrdua històrica de la representació a Lleida– però també ha assenyalat Podem com a principal responsable d'un nou escenari en el qual Mariano Rajoy està en millors condicions per governar. "La perspectiva que Podem fos l'alternativa al PP assegura la victòria de la dreta", ha lamentat la cap de llista davant del consell nacional del partit, el màxim òrgan entre congressos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, segons Batet, acabar amb el bipartidisme "té com a factura la fractura de l'esquerra" i això porta a "perpetuar la victòria de la dreta". La cap de llista ja ha advertit, d'entrada, que no pretén fer "cures pal·liatives ni temperar l'anàlisi" del que ha estat un mal resultat per als socialistes tant a Catalunya com a Espanya, però ha volgut assenyalar que el PP està ara "més fort i en millors condicions per seguir governant" perquè la força política que va forçar les eleccions "pensant més en qüestions partidistes" ho ha propiciat.

Amb aquest nou escenari, Batet ha afirmat que és més evident que mai que es va desaprofitar l'oportunitat del 20-D per forjar un govern de canvi. "Calia bona fe i honestedat amb les altres forces polítiques", ha afirmat tot apuntant a Podem, de qui ha dit que no va voler mai l'entesa amb el PSOE. "Impugno la manca total de sentit del moment polític i haver perdut una oportunitat que avui som conscients que és molt allunyada", ha sentenciat.

Crida a "redefinir" el PSC

Batet ha fet un discurs en el qual ha reconegut la crisi que travessen els socialistes. Tant a dins del partit com a la socialdemocràcia en general. "No se'ns percep com a partit útil del canvi que ha de venir", ha lamentat. Ha parlat de "manca de credibilitat", de "distanciament amb la ciutadania", del fet que els socialistes són percebuts "com a part del poder" i transmetre certa imatge "d'encarcarament". Un problema que, ha insistit, tenen els socialistes aquí i a Europa. Per tot plegat, ha fet una crida a "redefinir" el PSC de cara al congrés que es celebrarà al novembre i a canviar la seva estructura per guanyar en "autenticitat" en un moment en què cal "reconnectar amb la societat" si es vol tornar a ser el gran partit de "l'esquerra forta, atractiva i guanyadora".

En aquest sentit, ha reivindicat també el projecte de la socialdemocràcia a Europa davant altres projectes "euroescèptics" com el de Podem. Ha lamentat el triomf del Brexit i no s'ha estat d'advertir que ha guanyat per "raons d'insolidaritat" i perquè han cregut que "sols, més empetitits i més homogenis" estarien millor. "El Brexit no està sol, al darrere hi poden anar més països", ha alertat, i ha afegit que hi ha un risc que a Europa tornin a vèncer idees "nacionalistes, populistes i feixistes". "La idea d'aixecar fronteres per separar-nos de la resta de la humanitat fa tornar velles solucions que al llarg del segle XX van convertir Europa en un cementiri en dues ocasions", ha deixat anar.

stats