Política 17/11/2020

Bèlgica accedeix a extradir a Espanya l’etarra Natividad Jáuregui

Està acusada de l’assassinat del tinent coronel Ramón Romeo l’any 1981

Ara
2 min
L'etarra Natividad Jáuregui

BarcelonaEl Tribunal de Cassació belga ha ratificat aquest dimarts la sentència que ordena l’entrega de l’etarra Natividad Jáuregui a les autoritats espanyoles. La justícia belga rebutja així el recurs presentat pels advocats de Jáuregui, que no tindrà més oportunitats d’evitar l’extradició després d’esgotar tots els recursos possibles. La sentència contra Jáuregui, àlies Pepona, va ser dictada el 5 de novembre passat pel Tribunal d’Apel·lació de Gant i aquest dimarts finalment s’ha ratificat.

Fa més de 30 anys que Jáuregui va fugir d’Espanya. Les autoritats espanyoles la buscaven per l’assassinat del tinent coronel Ramón Romeo a Bilbao el 1981 en un atemptat que va deixar quatre agents més ferits. L’Audiència Nacional va determinar el febrer passat que la causa per l’atac armat contra aquests quatre agents havia prescrit perquè havien passat més de vint anys dels fets, però la causa per assassinat segueix vigent.

L’any 2013 va ser detinguda a Bèlgica, però els tribunals d’aquest país s’havien negat fins ara a extradir Jaúregui. La justícia belga va rebutjar les tres euroordres que l’Audiència Nacional va emetre l’any 2004, 2005 i 2015 al considerar que, en cas de ser entregada, “es violarien els seus drets fonamentals”. El juliol passat el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar Bèlgica per rebutjar l’extradició de Jáuregui i l’Audiència Nacional va tornar a emetre una euroordre que aquest cop sí que s’ha executat.

Abans de prendre la decisió, el Tribunal d’Apel·lació que ha ratificat l’extradició de Jáuregui va preguntar al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata si l’etarra estaria sotmesa al règim de detenció incomunicada i si tindria dret a contractar un advocat. Després de comprovar que els seus drets fonamentals no es veuran afectats amb l’extradició, el tribunal ha confirmat la sentència.

Encara no se sap la data exacta en què Jáuregui serà extradida a Espanya. La normativa de l’euroordre estableix un màxim de deu dies a condició que l’afectada doni el seu consentiment. En cas contrari, es preveu que l’entrega es demori fins a 60 dies.

stats