La Bilateral encarrilarà aquest divendres els primers acords en una dècada

L'Estat manté el rebuig a reivindicacions històriques: la comissaria de Via Laietana o la disposició addicional tercera

3 min
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, a la reunió preparatòria de la Conferència de Presidents

BarcelonaSi no hi ha un gir de guió majúscul, la Comissió Bilateral on la Generalitat i l'Estat dirimeixen els seus conflictes competencials encarrilarà aquest divendres els seus primers acords en una dècada. No són, ni de bon tros, totes les demandes que exigeix el Govern a l'Estat, però és la primera vegada que la comissió donarà algun fruit des que l'executiu espanyol del PP, l'any 2011, va decidir congelar-ne l'activitat. "Són acords de mínims. Ens agradaria avançar molt més", avisen des de Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta comissió, que es reunirà al Palau de la Generalitat, hi poden haver dos tipus de pactes: uns sobre transferències patrimonials de béns de titularitat estatal que passen a mans del Govern i els altres sobre competències que l'Estat accepta transferir a la Generalitat –i la seva dotació econòmica–. En el primer camp, la llista és aquesta: l'Estat cedirà la titularitat de l'edifici del registre civil de Barcelona; del canal Xerta-la Sénia, de les carreteres B-23 i B-30 –accessos a Barcelona–, de l'Observatori del Turó de l'Home i de dues finques rústiques del Pirineu.

En el segon camp d'acords, el dels traspassos de competències, aquest divendres es deixarà tot a punt perquè la Generalitat assumeixi la gestió de les beques a la primària, la secundària i la universitat. Falta rubricar la dotació econòmica, que des de Catalunya es calcula en uns 120 milions d'euros anuals. També es tancarà una dotació econòmica per als edificis judicials de Catalunya. El jutges i els fiscals els posa l'Estat, però la resta de treballadors i també els edificis van a càrrec de la Generalitat i fa temps que denuncia el seu infrafinançament.

Les decepcions

Al marge dels acords, aquest divendres també hi haurà el capítol de decepcions. La Generalitat denuncia que l'Estat es tanca en banda, per exemple, a l'hora de negociar el traspàs de qüestions com la formació sanitària especialitzada –la gestió dels MIR– i Salvament Marítim. La ministra de Salut, Carolina Darias, ja va expressar recentment des del Congrés el seu rebuig en la qüestió dels MIR. Què es pot fer davant d'aquest fet? Doncs poca cosa més que seguir pressionant. L'Estat també ha rebutjat per enèsima vegada la cessió de l'edifici de la Via Laietana, que la Generalitat vol gestionar per tancar la comissaria de la Policia Nacional i donar-li un altre ús. Tampoc hi ha notícies que vulgui complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut, sobre la inversió pendent en infraestructures.

Finalment, hi ha una matèria que encara no es pot situar ni al capítol dels èxits ni en el de les decepcions. Per ara. És la de l'ingrés mínim vital, una prestació que controla l'Estat i que la Generalitat exigeix gestionar i no se n'acaba de sortir. Aquest divendres es pactarà obrir la negociació per analitzar si hi ha vies d'acord. El pronòstic és incert.

Lectura política

Amb els principals acords ja embastats, aquest divendres caldrà estar atent a la lectura que fan els dos governs de la trobada. Per a l'espanyol, la Bilateral és un clar símptoma que el diàleg amb la Generalitat avança. Per a l'executiu català, en canvi, no és així, ja que considera que fins que no es reuneixi la taula de diàleg i s'abordi el conflicte polític amb propostes concretes, no es podran fer lectures positives. Per a la consellera Laura Vilagrà demà hi haurà "avenços tímids", però cal molt més. Més explícit ha sigut el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que n'ha fet una lectura més crua. Segons ell, no hi ha resultats positius ni a la comissió ni a la taula. En declaracions a la SER ha dit que cal anar pensant en fer un "embat democràtic": "Tenim la sensació que Pedro Sánchez fa mòbing a Catalunya".

stats