El bipartidisme resisteix: el PP guanyaria les europees just per sobre del PSOE, segons el CIS

Tant CiU com ERC aconseguirien dos escons al Parlament Europeu i complirien els seus objectius, mentre que IU i UPyD no creixerien tant com voldrien

El PP guanyaria les eleccions europees amb el 33,7% d'estimació de vot (20-21 escons) per davant del PSOE, que obtindria un 31% dels vots (18-19 eurodiputats), segons l'última enquesta publicada aquest dijous pel CIS. El bipartidisme, doncs, resisteix el nou embat electoral. Izquierda Unida es quedaria amb un 9,3% (5 escons), mentre que la llista d'UPyD s'hauria de conformar amb el 5,3% (3 eurodiputats).

La Coalició per Europa, que encapçala el candidat de Convergència Ramon Tremosa, obtindria 3 escons i, per tant, també el democristià Fracesc Gambús (número tres de la llista, per darrere d'Izaskun Bilbao, del PNB) aconseguiria plaça a l'Eurocambra. La coalició CiU-PNB suma 5,5% en estimació de vot, segons l'enquesta del CIS.

També ERC podria aconseguir dos escons, per a Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, gràcies al 3,7% dels vots que li augura el sondeig del Centro de Investigaciones Sociológicas, fet públic a escasses hores que arrenqui oficialment la campanya de les eleccions del 25 de maig. També l'esquerra abertzale d'EH Bildu, en coalició amb el BNG, entraria al Parlament d'Estrasburg amb un eurodiputat.

La sorpresa electoral la donaria la llista d'esquerra alternativa Podemos, que amb l'1,8% dels vots podria situar el seu cap de llista, el mediàtic politòleg Pablo Iglesias, al Parlament Europeu. En canvi, la candidatura de Ciutadans que encapçala Javier Nart s'estavellaria (1,2%, zero escons). Fins i tot pitjor li anirien les coses a Vox, el partit de dreta radical d'Alejo Vidal-Quadras, que quedaria relegat a un 0,5% de suports.

Tampoc entraria a l'Europarlament la candidatura Primavera Europea, liderada pel candidat valencià de Compromís, Jordi Sebastià, amb el suport d'Equo i la Chunta Aragonesista.