CAP AL 25-N
Política 15/11/2012

Bono: "Quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu, les coses van començar a anar malament"

L'expresident del Congrés s'apunta a fer paral·lelismes entre el cas català i l'Alemanya nazi. Ha coincidit amb Albert Rivera a Sitges

Acn
2 min
Bono i Rivera han coincidit, aparentment per casualitat, a Sitges

BarcelonaL'expresident del Congrés José Bono ha advertit aquest dijous que "quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu les coses van començar a anar malament", en referència al fet que molts catalans se senten també espanyols. En una trobada informal a Sitges (Garraf) amb el candidat de C's, Albert Rivera, Bono ha dit que es pot ser català i espanyol, del Madrid o del Barça, catòlic, homosexual o heterosexual. Segons ell, la majoria de catalans se senten espanyols, i això no ha de ser cap problema. "Quan a Alemanya va començar a ser sospitós tenir dues identitats, la catàstrofe que tots lamentem s'apropava".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bono ha apostat per la "solidaritat i igualtat radical" entre tots els espanyols però també ha demanat respecte pels catalans que no se senten espanyols, a qui s'ha d'escoltar. Segons ell, abans de la Constitució no hi havia autonomia ni democràcia i ha assegurat que "no respectar les lleis sempre ha anat malament a Espanya; ja està assajat". Respecte a una possible reforma de la Constitució, ha dit que s'ha de fer seguint la Constitució mateixa i no "per força o a cops". "Si volen que Catalunya sigui un estat, no han de fer res contrari a la Constitució", ha advertit.

De fet, ha dit que no veu el president Artur Mas "com un revolucionari que s'endugui el tauler d'escacs". Preguntat si comparava l'Alemanya dels anys 30 amb la Catalunya actual, Bono ho ha negat rotundament, però ha reiterat que ell només volia exemplificar que les identitats són diverses i han de ser compatibles.

"La Constitució no és eterna"

En aquest sentit, ha dit que no vol aixecar fronteres i que els qui les volen crear han de modificar la Constitució segons les seves mateixes regles, no saltant-se la carta magna. Així, ha comparat la situació amb una partida d'escacs en què un dels jugadors vol fer anar els alfils com les torres, i, si no se li permet, s'enduu el tauler. "La Constitució no és eterna", i es pot canviar, ha dit.

Bono ha anat a Sitges i ha visitat, de forma privada, el museu Bacardí. Justament el candidat de Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's), Albert Rivera, era davant de l'Ajuntament de Sitges per atendre els mitjans durant la seva campanya electoral. Rivera sabia que hi havia Bono ben a prop i l'ha anat a trobar. Han compartit unes paraules i Rivera li ha regalat el pin del seu símbol de campanya: el cor amb les banderes catalana, espanyola i europea. Després han compartit uns 'mojitos' dins de l'edifici modernista de Bacardí.

stats