Política 14/09/2014

El dia que Bono va esbroncar (en privat) Maragall per iniciar la "secessió" de Catalunya

L'exministre socialista de Defensa revela al diari 'El País' una tensa conversa del 2005 en què, al costat de Rodríguez Ibarra, Gallardón i fins i tot el rei Joan Carles, va esbroncar el llavors president de la Generalitat i Jordi Pujol

Ara
1 min
José Bono, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaDiumenge 16 d'octubre del 2005. En un sopar a l'ambaixada de Portugal, coincideixen el llavors ministre de Defensa, José Bono, el president d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el seu antecessor, Jordi Pujol, a més del popular Alberto Ruiz-Gallardón i el rei Joan Carles, entre d'altres. Bono, segons explica al diari 'El País', va esbroncar Maragall i Pujol en una tensa conversa. La raó: el 30 de setembre d'aquell any, tot just un parell de setmanes abans, el Parlament havia aprovat una proposta d'Estatut que definia Catalunya com a nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Estatut, etziba Bono a Maragall, "és la base de la secessió". "No ha estat per caprici sinó per necessitat", al·lega Maragall. "No veig la necessitat per enlloc. Després de 23 anys de poder de CiU, formes un govern presidit per un perdedor, que ets tu, perquè has perdut les eleccions encara que governis, i inicies la secessió de Catalunya, perquè això és el que s'està fent", insisteix Bono. El ministre socialista l'acusa d'haver "ocultat" al PSOE que pretenia "caminar cap a posicions independentistes". "No només has perdut, sinó que jo, almenys, em sento enganyat", rebla Bono.

El rei dóna suport a l'atac de Bono

Maragall al·lega que Catalunya necessita l'Estatut per superar els greuges que pateix i Bono li respon que "el que és antic i insolidari és el nacionalisme d'aquells que us creieu únics i millors del món". Rodríguez Ibarra surt en defensa de Bono, també ho fa Gallardón. I fins i tot el rei: "Molt ben dit, Pepe. Mentre jo sigui rei no acceptaré que es divideixi Espanya".

stats