La nova legislatura

Borràs defensa una amnistia pel Procés que la inclogui: "«Lawfare» és persecució política"

Avala la proposta de la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, que veu clau per resoldre el conflicte polític

2 min
Laura Borràs en una fotografia d'arxiu

BarcelonaLa presidenta de Junts, Laura Borràs, ha donat suport a la proposta d'amnistia general per als represaliats del Procés que la inclogui a ella defensada aquest dissabte a l'ACN per la líder del seu partit a Madrid, Míriam Nogueras. La visió que plantegen els juntaires va més enllà que la dels republicans perquè inclou com a persecució jurídica (lawfare) el judici que va afectar l'expresidenta del Parlament i actual presidenta de la formació, que va acabar amb una sentència condemnatòria del TSJC pel cas ILC. En aquest sentit, Borràs ha argumentat a les xarxes que "lawfare és persecució política i repressió" i que el que cal és una "amnistia per a tots els represaliats independentistes", també per a ella, ja que ha comentat que no va voler pactar amb la Fiscalia perquè no cercava "solucions individuals". A parer seu, una amnistia d'aquestes característiques seria adequada "com a punt de partida per solucionar el conflicte polític", pel qual el partit de Puigdemont també posa com a condició el referèndum d'autodeterminació. Això ha xocat frontalment amb l'opinió d'Esquerra i s'ha originat un intercanvi dialèctic a les xarxes.

Els republicans sempre s'han desmarcat d'aquest posicionament juntament amb la CUP, mentre Nogueras continua afirmant que "òbviament" que Borràs va ser víctima de la "injustícia espanyola". Ha estat el senador d'ERC Joan Queralt qui més ha expressat la seva disconformitat perquè els fets del cas ILC pels quals l'expresidenta del Parlament va ser condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental estan "vinculats a la corrupció". Segons ha explicat a les xarxes, és un afer que "no té res a veure ni amb el 9-N ni amb l'1-O" i que "el 76% del Parlament de Catalunya ho va creure així quan la va suspendre com a diputada". "Incloure el cas Borràs dins de l’amnistia és inadmissible", ha etzibat.

El diputat de Junts Francesc de Dalmases, mà dreta de Borràs, també ha volgut pronunciar-se sobre l'oposició de Queralt per recordar-li que el seu partit ha patit "un clatellot" a les eleccions municipals i a les estatals del 23-J. Per això, els ha animat a gestionar "la ràbia cap a la rectificació" i deixar de fer cas als "gurus del sectarisme i la divisió" per evitar que s'enfonsin "del tot".

La disparitat d'opinions sobre la manera d'enfocar la proposta d'amnistia arriba en un moment clau per a la negociació de la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Precisament, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha defensat a l'ARA que cal coordinació amb Junts per a les converses amb els socialistes "perquè si cadascú negocia per la seva banda qui acaba decidint és el PSOE". Ara per ara, aquesta coordinació queda lluny, després que Míriam Nogueras reivindiqués l'estratègia concreta de negociació de Junts i critiqués el que va denominar "entreguisme" dels republicans.

stats