Política 22/07/2020

Borràs es nega a declarar davant del Suprem per presumptes irregularitats quan dirigia la ILC

Torra li dona suport: "És impossible que cap independentista trobi justícia a Espanya"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, arribant al Suprem acompanyada d'una àmplia comitiva de suport.

MadridNi mitja hora ha estat Laura Borràs a dins del Tribunal Suprem. La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés s'ha acollit al dret a no declarar davant del magistrat de la sala segona, Eduardo de Porras, que l'investiga per presumptes irregularitats comptables quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Porras ja va citar-la al febrer per si volia prestar una declaració voluntària en ser aforada, però Borràs va declinar assistir a la vista. Mig any després la situació ha canviat: el Congrés va decidir fa gairebé un mes retirar-li la immunitat perquè el Suprem pogués citar-la en qualitat d'investigada. Però Borràs ha decidit no respondre a les preguntes del jutge.

Borràs ha assenyalat en sortir del tribunal que només declararà "de bon grat" i a petició pròpia un cop es practiqui la prova pericial. Ha criticat que el Suprem hagi estat "molt veloç" cridant-la a declarar i tramitant el suplicatori però que en canvi Porras està sent "molt lent" pel que fa la prova pericial, que hauria d'incloure proves factuals de la seva culpabilitat. "Jo sempre col·laboraré amb la justícia però mai amb la injustícia i avui he vingut a expressar aquest parer davant del jutge", ha afegit en declaracions als mitjans. "Els estats de dret s'haurien de fonamentar en el dret i per tant en establir proves. Quan no hi ha proves ni documents es coneix com a pràctica lawfare i no col·laboraré en això de forma voluntària, perquè si no estaríem en un estat, com diu Jordi Turull, que tira pel dret", ha afegit.

En aquest sentit, hores més tard, a la nit, la Fiscalia del Suprem ha anunciat que ha demanat la pràctica de dues proves testificals, una pericial informàtica i l’anàlisi de comptes bancaris i diverses dades.

Borràs també ha insistit que no té cap intenció de dimitir com a portaveu al Congrés i deixar l'escó perquè "seria admetre la culpabilitat". Considera que "cal plantar cara" i demostrar que la seva gestió al capdavant de la ILC va ser "ètica".

La portaveu de JxCat ha arribat al Suprem acompanyada d'una àmplia comitiva de suport i sota una pancarta on s'hi llegia "Borràs, no estàs sola", així com diferents cartells amb la paraula "innocent". El portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, ha assegurat que avui un cop més "l'independentisme torna a les portes del Suprem" perquè dins "hi ha venjança, rancor i l'expressió d'una mala justícia". Pujol ha emmarcat la investigació en "la causa general contra l'independentisme". Han integrat la comitiva representants d'ERC, la CUP i EH Bildu. Per part dels republicans, la diputada al Congrés Pilar Valluguera, dels cupaires, la portaveu Mireia Vehí, i del partit abertzale, el diputat Jon Iñarritu. Les tres formacions van evitar votar al Congrés durant la tramitació del suplicatori de Borràs, mentre que JxCat hi va votar en contra.

Investigada per prevaricació, frau a l'administració, malversació i frau documental

La Sindicatura de Comptes va certificar a principis de maig que durant el període 2016-2018 la Institució de les Lletres Catalanes que dirigia Borràs va fraccionar contractes. De fet, el Suprem investiga la diputada catalana pels presumptes delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació i falsedat documental. Porras busca determinar si durant l'etapa de Borràs al capdavant de la institució, fins al gener del 2018 –quan va fer el salt a la política–, va adjudicar de manera irregular divuit contractes a Isaías Herrero. Marina Roig, l'advocada del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant el judici al Procés, representa Herrero en la causa.

Borràs sempre ha negat que fraccionés aquests contractes i ha defensat una vegada i una altra que és "innocent". Junts per Catalunya assegura que es tracta d'un nou cas de "repressió" contra l'independentisme. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat suport a Borràs en un missatge a Twitter. "Avui una persona honesta, compromesa amb la llengua, la literatura i el país, treballadora infatigable per la República Catalana, ha de declarar al Tribunal Suprem. És impossible que cap independentisme trobi justícia a Espanya. Laura, suport i força", ha assenyalat.

stats