Política 29/07/2020

Bosch diu que va cessar Garcias per "mal ambient" a Exteriors però no tenia "indicis" que hi hagués assetjament

Assegura que no va "ocultar ni encobrir" el cas i que desconeixia que hi hagués "cap fet denunciable"

A. Mascaró
3 min
Bosch aquest matí durant la compareixença telemàtica al Parlament

BarcelonaL'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch ha donat explicacions públiques pel presumpte cas d'assetjament del seu cap de gabinet, Carles Garcias, destapat pel diari ARA i que va portar a la seva dimissió. "No se’m pot dir que jo vaig encobrir quan jo desconeixia que hi hagués casos d'assetjament del senyor Carles Garcias a Exteriors", ha dit Bosch en una compareixença al Parlament, que en tot moment ha assegurat no haver tingut "indicis" que s'hagués produït un fet denunciable fins que va sortir a la premsa, i ha amenaçat els diputats de querellar-se si l'acusen "d'un delicte".

Aleshores, ERC va instar Bosch a cessar Garcias, mà dreta del conseller, per un cas continuat d'assetjament sexual a treballadors del departament després d'un estira-i-arronsa entre l'exconseller, que va estudiar recol·locar-lo mentre ERC estava investigant els fets. El partit va acabar exigint a Bosch que l'acomiadés. No obstant això, l'exconseller ha insistit que desconeixia que s'hagués produït un assetjament sexual: "Els fets eren la situació laboral i la relació de treball complicades, un tracte dur de Garcias", ha explicat en seu parlamentària. "Bronques, això sí que m'havia arribat, i per això vaig iniciar un procés de reubicació i finalment el cessament", ha insistit.

Preguntat per diversos diputats sobre el fet que participés en una festa de comiat a Garcias i publiqués una piulada alabant la seva tasca a la conselleria malgrat el que havia passat, Bosch ha insistit que "des de la publicació dels fets" no ha "tornat a veure mai més Garcias". "Si hagués tingut coneixement dels fets, creuen que hauria anat allà, i fet aquest tuit? Puc ser una persona que no ho gestiona prou bé, el que no soc és un suïcida. És obvi que jo no coneixia aquests fets tan greus", ha assegurat després que la diputada del PSC Beatriz Silva qüestionés que fos ell qui decidís el cessament, insistint que ERC el va "obligar" a fer-ho.

Al seu torn, el diputat de la CUP Carles Riera ha criticat que Bosch no reaccionés abans, i ha lamentat "l'absoluta impunitat" de Garcias. "Soc un home de la meva generació –ha argumentat Bosch–. Potser no estem prou formats, prou capacitats en aquest terreny". L'exconseller ha explicat que s'ha posat "en contacte amb uns serveis" per "ajudar a capacitar-nos perquè no torni a passar mai". Ha insistit que Garcias és la persona qui "presumptament va cometre aquests delictes". "Jo reconec errors en la gestió, però no culpa" pel que fa a l'assetjament.

Entre aquests errors de gestió, ha admès que va ser ell qui va fitxar Garcias: "Aquí hi ha una responsabilitat". També en el fet que se li "escapés qualsevol indici de fets denunciables". I ha defensat que, un cop la informació va saltar a la llum pública, va fer "el màxim que pot fer un càrrec públic: renunciar". "Va ser una decisió correcta, molt dolorosa, però és el que tocava per la importància que donem als casos de violència masclista des dels valors republicans", ha insistit: "Vaig dimitir per una cosa que jo no havia fet, per unes accions que jo no vaig perpetrar".

La majoria dels diputats han considerat un error que no s'activés el protocol de la Generalitat. "No es van activar els mecanismes propis de l'administració", ha lamentat la diputada de Ciutadans Noemí de la Calle, mentre que des dels comuns Susanna Segovia ha etzibat a Bosch que passarà a la història com el conseller que no va activar el protocol. Des de les files del PP, Esperança Garcia ha insistit que Bosch és responsable per "omissió" i "encobridor".

Des d'ERC, la diputada Raquel Sans ha admès també l'error de no haver activat el protocol i ha aplaudit, però, la dimissió de Bosch, perquè "hi va haver coses que no es van fer bé", tot i apuntar que les víctimes no van arribar a presentar cap denúncia.

Bosch va dimitir el 9 de març empès per una situació "insostenible" al departament, hores després de la publicació del cas en aquest diari. Va prendre la decisió per la pressió d'ERC, però també de JxCat i d'alguns treballadors i alts càrrecs de la conselleria, que es van plantar exigint responsabilitats. Els diputats han demanat a Bosch insistentment que respongués si considera les informacions publicades sobre el cas falses. Ell no les ha desmentit. Des de JxCat, Aurora Madaula ha criticat també el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, perquè coneixia els fets des del setembre del 2019. També ha reclamat que es facin públiques les conclusions de la investigació interna del cas i ha lamentat que des del departament que es dedica a la transparència hagin ocultat el cas. El 20 de març, ERC va triar Bernat Solé com a nou conseller d'Exteriors.

stats