Política 26/06/2018

Bustos: "Parlava molt i era imprudent, però no per ordenar cometre una il·legalitat"

L'exalcalde de Sabadell s'enfronta a fins a quatre anys de presó per haver retirat multes a la família

Montse Riart
3 min
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos s'ha assegut al banc dels acusats per segona vegada aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'octubre del 2012 els Mossos d’Esquadra escorcollaven l’Ajuntament de Sabadell per investigar una presumpta trama de corrupció amb l'exalcalde Manuel Bustos al centre. Sis anys després, la principal investigació sobre presumptes irregularitats en adjudicacions d’obres continua oberta i Bustos s'ha assegut per segon cop al banc dels acusats per una acusació relacionada amb el cas Mercuri. La fiscalia li demana fins a dos anys de presó i l'acusació popular quatre més per haver ordenat a l'excap de la policia local de Sabadell que retirés dues multes de trànsit a la seva dona i als seus fills l'any 2012. L'exalcalde ho ha negat: "Parlava molt i era imprudent, però no vaig donar mai ordres per cometre una il·legalitat", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació per les presumptes pressions al cap de la Policia Local de Sabadell, Josep Miquel Duran –també jutjat– van començar arran de les intervencions telefòniques al mòbil de Bustos. En aquestes converses, segons la fiscalia, Bustos hauria demanat al policia que retirés una multa a la seva dona per mal aparcament el març del 2012, i una altra als seus dos fills, el juny d'aquell mateix any, pel mateix motiu. Qui s'enfronta a una condemna més alta és l'excap de policia, per a qui la fiscalia demana sis anys i mig de presó i 19 anys d’inhabilitació.

"No estic disposat a pagar 200 euros"

Bustos ha explicat que la primera de les multes l'hi van posar mentre era a l'escola bressol amb la seva parella recollint el fill d'ella. Ha assegurat que el vehicle "no estava estacionat a la parada del bus perquè feia poc que l'havien mogut de lloc" i ha explicat que la seva dona va sortir a parlar amb els tècnics de la grua, que no es van emportar finalment el cotxe. Després Bustos admet que va trucar a l'excap de la Policia Local. "No estic disposat a pagar 200 euros", li hauria dit, segons la fiscal. Bustos ha assegurat que no l'havien entès bé i que el que havia fet era trucar a l'intendent perquè a Sabadell hi havia "el criteri no escrit" de no multar ni retirar vehicles en zones escolars durant les hores d'entrada i sortida dels centres.

En el cas de la presumpta multa retirada als fills, l'exalcalde ha al·legat que els nois "anaven a una prova mèdica" d'un dels germans i que va preferir alertar l'excap de la policia perquè gestionés la situació i evités que es fes pública, ja que "hi havia molta gent que l'odiava" a la ciutat. Bustos ha insistit que va dir a Duran "que pagaria la multa" i que ell es va oferir a avançar els diners. "No crec que passés un dia fins que li vaig tornar els diners", ha dit l'exalcalde.

"No eren qualsevol persona, eren els fills de l'alcalde"

L'excap de la policia local, que també ha declarat aquest dimarts, ha admès que va avançar els diners però ha assegurat que els va posar de la seva butxaca i ha explicat que ho va fer perquè era "humanament raonable", ja que aquell dia els dos germans estaven molt afectats perquè a un d'ells li acabaven de diagnosticar una malaltia greu. "No eren qualsevol persona, eren els fills de l'alcalde, tenia clar que pagarien", ha assegurat Duran a la fiscalia.

Sobre la presumpta multa retirada a la dona de l'exalcalde, Duran ha assegurat que li constava "aquesta tolerància" amb les hores d'entrada i sortida als centres escolars, i que en cap moment va interpretar la trucada de Bustos com una pressió perquè retirés la sanció. "No tenia la sensació que m'estava demanant que tragués cap multa, perquè a més no ho podia fer", ha dit Duran.

Avui també havia de declarar el tercer dels acusats, el coordinador de l'àrea d'espai públic de Sabadell que hauria participat en el cas de la sanció dels fills, però finalment s'ha ajornat fins a les pròximes sessions del judici, que s'allargarà tota la setmana.

stats