La Caixa de Solidaritat llança una crida a fer donacions per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes

L'entitat reclama a la justícia que li torni els 4 milions que va pagar de manera duplicada a aquest tribunal i al jutjat número 13 per l’1-O

3 min
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant l'acte d'aquest dimarts

La societat civil valida la proposta del Govern de crear un fons per respondre a les fiances del Tribunal de Comptes, però no es vol quedar de braços plegats per si el tribunal acaba tombant-lo. Per aquest motiu Pep Cruanyes, president de la Caixa de Solidaritat, ha llançat una crida a la ciutadania a fer donacions per les fiances imposades per l'acció exterior de la Generalitat. També ha anunciat que han reclamat avui al jutjat número 13 que els torni els 4 milions que van pagar de manera duplicada a aquest tribunal i al de Comptes per l’1-O. "Demanem a la ciutadania un esforç econòmic per respondre a aquest nou embat i alhora farem l’impossible per recuperar els quatre milions que vam consignar als dos òrgans judicials", ha assenyalat el màxim representant de la Caixa en una roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès. Cruanyes ha denunciat "l'acció delirant" del Tribunal de Comptes per l’acció exterior i ha recordat el vot particular d’un dels seus membres contra la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L''acció del Govern dona un respir, però cal continuar omplint la Caixa per si no s'acaba acceptant aquest fons", ha afirmat Cruanyes, que ha revelat que ara mateix disposen de 400.000 euros, tot i que esperen que la xifra augmenti perquè en els últims dies han notat un increment de les aportacions. "Esperem que la iniciativa del Govern funcioni o, si més no, que se'ns retornin els quatre milions duplicats", ha comentat Cruanyes, que ha recordat que més enllà de la trentena d'encausats per l'acció exterior hi ha un centenar d'activistes que han demanat ajuda a la Caixa.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha posat en valor el fons que ha plantejat el Govern. La seva entitat havia demanat a la Generalitat que assumís el cost de les fiances i que no sortís de la Caixa de Solidaritat. "Estem molt satisfets amb aquesta mesura perquè exigíem fermesa al Govern", ha exposat.  "No sabem si aquesta mesura podrà tirar endavant i preveiem atacs de l'Estat. Per aquest motiu és imprescindible nodrir la Caixa, perquè ajuda tots els represaliats", ha afegit per avalar la necessitat que les donacions no s'aturin.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, ha destacat que aquesta causa demostra que els indults no aturen la repressió. "Sabíem que la repressió no s'aturaria i ho estem veient amb el disbarat del Tribunal de Comptes. Fem una crida a la ciutadania a continuar fent aportacions perquè la Caixa s'ompli", ha dit. També ha validat la proposta del Govern de crear un fons per assumir la fiança dels encausats: "No podem deixar desemparats els servidors públics que han ajudat a promoure Catalunya al món i se'ls ha de protegir". "El seu únic delicte és ser independentistes", ha reblat.

Albert Royo, que va ser secretari general del Diplocat del 2012 al 2017 i que forma part de la trentena d’encausats –és per a qui es demana la fiança més alta–, ha denunciat que el Tribunal de Comptes consideri que "tres quartes parts de la tasca del Diplocat va ser inconstitucional" quan, ha dit, aquesta institució "fa el mateix que altres comunitats o països". "No vam rebre cap denúncia o advertiment i tot aquest procediment s’ha obert a pilota passada arran del 155", ha afegit. "Volen espantar els servidors públics perquè no puguin explicar Catalunya al món", ha carregat. Pel que fa a la proposta del Govern, ha considerat que "s'ha buscat una resposta de país que ens dona una mica de temps" però ha advertit que no saben si el Tribunal de Comptes acceptarà aquesta mesura i que el dia 21 els poden embargar tots els seus béns.

stats