Política 01/08/2019

La Caixa de Solidaritat paga la totalitat de la multa pel 9-N i la fiança dels processats al jutjat 13

El Tribunal de Comptes havia amenaçat amb embargar els béns de Mas, Ortega, Rigau i Homs

Ara
2 min
Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega abans d'entrar a declarar

BarcelonaLa Caixa de Solidaritat, gestionada per l'Assemblea i Òmnium, ha pagat aquest dijous fins a 2,7 milions d'euros per sancions econòmiques a diverses persones afectades per la repressió judicial a l'independentisme. Concretament, s'han dipositat dos milions al Tribunal de Comptes per cobrir la multa imposada per l'òrgan administratiu a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis ex alts càrrecs del Govern condemnats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Caixa de Solidaritat ja havia aportat bona part d'aquests diners perquè se'ls va imposar prèviament una fiança, però el tribunal va fer un embargament preventiu per valor de més de dos milions dels béns dels implicats per assolir la xifra de 5,2 milions. Aquest divendres està prevista una compareixença de l'expresident de la Generalitat i els exconsellers després que la sala de justícia del Tribunal de Comptes confirmés fa una setmana la condemna pel 9-N i incrementés en més de 40.000 euros la sanció.

D'altra banda, també s'han aportat els 700.000 euros al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que la jutge reclamava a disset dels processats. De fet, tenien els comptes embargats perquè la Caixa de Solidaritat no havia pogut pagar els 5,8 milions totals de fiança. Ara es podran aixecar els embargaments ordenats per la magistrada, que suposava el bloqueig dels comptes bancaris dels afectats. L'aval de les finques no havia sigut acceptat per la secretària judicial i es va optar per aquesta mesura.

"De nou, gràcies a l'esforç dels ciutadans i ciutadanes, d'entitats i de partits s'ha pogut cobrir aquesta quantitat", ha celebrat en un comunicat la Caixa de Solidaritat, gestionada des de finals del 2018 pels expresidents del Parlament Núria de Gispert i Ernest Benach. "Volem agrair l'esforç permanent de la societat catalana al donar resposta solidària a les injustícies que es pateixen. Sabem que hi sou i que, en cas de necessitat, hi tornareu a ser, i això dona sentit no només a l'existència de la Caixa de Solidaritat, sinó al tarannà solidari del poble de Catalunya i els seus anhels de llibertat", ha afegit. Només per aquests dos casos s'han hagut de pagar onze milions d'euros.

stats