Política 22/11/2020

Rull i Forn amb Calvet i Costa amb Borràs: diumenge de mítings telemàtics dels candidats de Junts

Confrontació amb l'Estat o prestigiar l'autogovern són algunes de les diferències que s'evidencien

Aleix Moldes
3 min
Rull amb Calvet, Costa amb Borràs: Diumenge de mítings telemàtics dels candidats de Junts

ARAÉs una disputa a tres bandes, però la lògica porta a pensar que només són dues les que tenen opcions reals d'acabar les primàries de JxCat com el candidat efectiu de la llista apadrinada per Carles Puigdemont. Aquest diumenge Damià Calvet i Laura Borràs han exhibit alguns dels suports amb què compten en una cursa que acabarà el cap de setmana que ve amb la votació de la militància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De permís penitenciari –tot just el tercer que té des que va complir una quarta part de la condemna–, l'exconseller Josep Rull no s'ha volgut perdre "l'acte central" de la campanya del seu "millor amic": "El Damià i jo ens coneixem des que teníem 18 anys i junts somiàvem en la independència de Catalunya". En un despatx amb dues de les icones que el defineixen (una urna de l'1-O i una figura de Tintín), i després d'atendre tots els "Bon dia" que ha pogut respondre, Rull ha definit Calvet com el president "sòlid i solvent" que podrà "prestigiar" la feina del Govern i que passarà de les paraules als fets pel que fa a la construcció de la independència, que l'actual conseller de Territori situa a una generació vista. Per sorpresa, també s'ha connectat l'exconseller d'Interior Quim Forn, també gaudint d'un permís penitenciari, per evidenciar que, entre els presos polítics de JxCat, són majoria els que opten per Calvet.

Calvet ha triat la plataforma Zoom en un acte que ha comptat amb unes tres-centes persones connectades a partir de les 12.30. Mitja hora després s'hi ha posat Laura Borràs, en el seu cas a través d'Instagram Live i amb una audiència similar. Ha triat una conversa amb el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, amb qui ha compartit projecte polític des que Puigdemont els va trucar a tots dos el novembre del 2017 perquè fessin un pas endavant i formessin part de les llistes de JxCat per al 21-D.

Rull amb Calvet, Costa amb Borràs: Diumenge de mítings telemàtics dels candidats de Junts

L'acte d'aquest diumenge ha hagut de ser telemàtic (per les restriccions imposades per la pandèmia), com defensaven que es fes la investidura de Puigdemont el 30 de gener del 2018. "Aquell dia teníem la voluntat de plantar-nos davant l'Estat. Després ha vingut una pandèmia i els que no volien investir telemàticament ara habiliten votacions telemàtiques", ha lamentat l'actual portaveu de Junts al Congrés de Diputats.

Dos models per al futur de JxCat

Que Puigdemont és qui ha de liderar el projecte de Junts no ho qüestionen ni Borràs ni Calvet. Però els matisos que pot introduir l'elecció de l'un o de l'altre com a candidat efectiu no són menors. Tots dos parteixen de l'1-O com a fet fundacional de la nova etapa política. Però cada un prioritza una estratègia diferent, que ja es va copsar en el debat a tres organitzat per l'ARA.

Costa i Borràs –a la qual s'han sumat, entre d'altres, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, o el de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, que també havien estat escoltant a Calvet– han parlat de la "confrontació intel·ligent" amb l'Estat, que ha de passar per "plantar-li cara" i "deslegitimar les seves institucions". "Mentre acceptem la repressió, no podem governar amb normalitat", ha assenyalat Costa. Calvet i Rull també han denunciat la repressió que l'exconseller pateix de manera directa –els han acompanyat Blanca Bragulat, esposa de Jordi Turull, i l'exconsellera Meritxell Borràs, o l'exsecretària de la mesa del Parlament Ramona Barrufet, entre d'altres–, però han destacat la necessitat de governar. "La capacitat de fer un bon govern i de governar amb mentalitat d'estat", ha remarcat Rull.

Uns han parlat de "prestigiar les institucions d'autogovern" i els altres han criticat l'autogovern intervingut que té Catalunya. "El 155 ens va robar l'autonomia i la democràcia. Ens han tornat les institucions, però no la democràcia", ha opinat Costa, contrari a la idea de tornar enrere per recuperar l'autogovern i partidari de seguir amb la confrontació fins a culminar la independència.

Les dues connexions telemàtiques han tingut la seva dosi d'humitat. Calvet ha hagut d'aturar-se un moment per respirar quan les llàgrimes apareixien al recordar la presó del seu amic Rull –"avui probablement és un dels dies més emotius que podré viure"–. En el cas de Borràs han vingut per l'evident refredat que arrossegava i que ha portat algun dels assistents a recomanar-li per xat que se n'anés a descansar: "No puc, tinc molta feina a fer encara". Un dels dos serà el pròxim candidat de Junts a la presidència de la Generalitat.

stats