POLÍTICA
Política 03/02/2014

Camacho a Mas: "No pot demanar ofertes als altres si ell no ofereix res dins la Constitució"

Deplora que el president de la Generalitat "no s'atreveix" a defensar el referèndum al Congrés "perquè sap que és il·legal". Assegura que el govern espanyol facilitarà a la Generalitat totes les dades per calcular les balances fiscals

M.colomer
2 min

BarcelonaQui no està oferint res a Catalunya no és Mariano Rajoy, sinó Artur Mas. Aquesta és la tesi que ha defensat aquest dilluns la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha insistit en el discurs del "mal camí" sobiranista que atribueix a Mas i ERC en exclusiva. "No es poden demanar ofertes de diàleg al govern mentre Mas no fa cap oferta dins la Constitució, sinó que imposa un referèndum il·legal fora de la Constitució que divideix Catalunya i trenca Espanya", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la líder del PP a Catalunya, no és Rajoy qui ha d'oferir res, sinó que és Mas qui ha de fer "una oferta constitucional" que ja ha avançat que passa per la negociació d'un nou finançament. Precisament després que el Govern hagi exigit totes les dades per poder calcular les balances fiscals si l'Estat no les vol publicar, Sánchez-Camacho ha assegurat que les dades estaran a disposició de totes les autonomies i que els experts nomenats per Montoro faran pública la balança només amb el mètode de càrrega del benefici, és a dir, comptabilitzant com a despesa de l'Estat a Catalunya la part proporcional de les inversions d'interès general per a Espanya, sigui on sigui el territori on s'executa tal inversió.

Per Camacho, el nou mètode de càlcul del cost dels serveis per cada espanyol en lloc dels fluxos territorials "preocupa" el Govern i Mas perquè creu que desmuntarà el flanc econòmic del projecte sobiranista. "Ens critiquen quan calculem les balances i ens critiquen quan no les calculem", ha etzibat. En qualsevol cas, la líder del PP català no amaga la satisfacció pel fet que s'hagi tornat a posar el focus en el debat econòmic.

"No pot jugar amb els sentiments dels independentistes"

Camacho ha responsabilitzat exclusivament Mas i ERC del rumb cap al dret a decidir, i ho ha atribuït l'"actitud" de Mas: "Ens trobem en aquest xoc de trens per l'actitud de Mas, que va interpretar malament el resultat de les eleccions", ha asseverat. I encara més, ha considerat que el clam social no és tal, sinó que ha estat conseqüència d'una "campanya" de Mas i ERC per preparar l'anomenat xoc de trens. Tot seguit ha advertit que el "xoc de trens demostrarà que Mas ha enganyat a tothom: els que volen la independència i els que volem seguir sent Espanya". "No es pot jugar amb els sentiments de ningú: ni dels que volen la independència ni dels que volem seguir sent Espanya", ha reblat.

Després de la reunió de l'executiva del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho ha tornat a instar Mas a defensar al Congrés la proposició de llei del Parlament per demanar a l'Estat que cedeixi a la Generalitat la capacitat de convocar referèndums. "Mas ha de tenir la categoria necessària per defensar-la Congrés", ha afirmat, si bé ella mateixa ha conclòs: "A Catalunya i al Parlament no fa altra cosa que parlar del referèndum independentista, però és incapaç de portar-lo al Cogrés perquè sap que és il·legal". La presidenta del PP a Catalunya ha instat a liquidar el debat al Congrés "al més aviat possible".

stats