Poder judicial

Campo defensa el sistema d'elecció del CGPJ malgrat la petició de la UE

Casado promet renovar l'òrgan "demà mateix" si Sánchez es compromet amb la despolitització

3 min
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a Pamplona

MadridDesprés de difuminar la participació de Podem en les negociacions i retirar la polèmica reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), només una condició separa PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial. Públicament des de les dues bandes es diu que "demà mateix" podria haver-hi acord, però continua havent-hi obstacles. El tercer requisit que planteja la formació de Pablo Casado és que el govern espanyol es comprometi a despolititzar l'òrgan i s'avingui a aplicar progressivament una sèrie de reformes que garanteixin la independència judicial. Una sèrie de reivindicacions que han esdevingut ara urgents per al PP tot i que el sistema actual està vigent des del 1984.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, arriben en sintonia amb el que demana Brussel·les. Aquest dimarts el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, va reclamar als partits que renovin d'una vegada el CGPJ, però també va fer una petició: una "reforma estructural" que faci que els mateixos jutges escullin directament el 50% dels vocals. Ara hi ha 12 membres de l'òrgan de govern dels jutges provinents de la carrera judicial, però la reforma de la LOPJ del 1984, durant el govern de Felipe González, va establir que el Congrés i el Senat escollirien definitivament aquests candidats, prèviament seleccionats pels mateixos jutges. L'aposta de Reynders coincideix amb la que dilluns van llançar tres de les quatre associacions judicials espanyoles –Asociación Profesional de la Magistratura, Foro Judicial Independiente i Asociación de Jueces Francisco de Vitoria.

Lluny de recollir el guant, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha limitat a qualificar de "legítimes" les reivindicacions d'aquests col·lectius, però ha ignorat que Reynders s'ha expressat en el mateix sentit. En una conferència organitzada per Foro SER Navarra, ha negat que el sistema actual d'elecció dels vocals "trenqui l'estat de dret" i ha dit que "garanteix la independència judicial", a més de recordar que està avalat pel Tribunal Constitucional. Campo ha volgut destacar que la UE no ha posat objeccions a la reforma de la LOPJ que limita les competències d'un CGPJ en funcions i que Reynders va fer una crida a renovar l'òrgan.

"Si Sánchez reforça la independència judicial i la separació de poders, demà mateix es pot renovar el CGPJ", ha assegurat Casado en declaracions als mitjans des del pati del Congrés. El líder del PP ha recordat les cinc reformes que vol introduir: garantir la imparcialitat de la Fiscalia –arran del nomenament de l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat–, que les decisions del CGPJ s'hagin de prendre amb una majoria de 3/5 parts per acabar amb els dos blocs, que els 12 vocals de la carrera judicial siguin escollits pels mateixos jutges, que jutges no entrin al CGPJ en la quota de juristes i que expolítics no puguin ser vocals.

Aquests dos últims requisits van frustrar la renovació fa unes setmanes, quan semblava que l'acord era a tocar. El PSOE plantejava la candidatura de José Ricardo de Prada –magistrat de l'Audiència Nacional que va redactar la sentència de la Gürtel– per ocupar una de les vuit places per a juristes; i també la de Victoria Rosell –jutge i ara delegada del govern contra la violència masclista–. "Ens vam tornar a aixecar", ha reconegut el president de la formació conservadora, perquè creia que amb aquests dos noms no es contribuïa a la despolitització. En relació a l'elecció dels 12 vocals directament per part dels jutges, el PP assumeix que no es podria aplicar per a la renovació actual, però com a mínim vol arrencar el compromís del PSOE que s'avindrà a negociar-ho de cara al pròxim canvi al CGPJ.

Arrimadas demana una negociació a tres bandes

Si hi ha una formació que ha criticat el repartiment de cadires entre PSOE i PP és Cs, i la seva presidenta, Inés Arrimadas, no ha volgut deixar escapar l'oportunitat per reclamar un cert protagonisme. Després que Europa hagi adobat el terreny perquè canviï el sistema d'elecció, aquest dimecres la líder taronja ha anunciat que s'ha posat en contacte amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i Casado per constituir una taula a tres bandes per negociar aquestes reformes. Arrimadas ha justificat la seva participació recordant que la família dels liberals –la qual integra Cs– és una de les més importants a Brussel·les, juntament amb la socialdemòcrata i la conservadora. Mirant la seva bancada del Congrés no pot fer-ho.

stats