Eleccions basques

El candidat del PNB, atacat amb gas pebre després d'un míting

L'aspirant a lehendakari, Imanol Pradales, ha de participar aquesta nit al debat electoral de la televisió pública basca i ja ha abandonat l'hospital

Joan Abel Yuste
2 min
Imanol Pradales, en el míting on ha estat atacat a posteriori

BarcelonaEl candidat a lehendakari del PNB, Imanol Pradales, ha estat atacat amb un espai de pebre aquest dimarts al vespre després d'un míting a Barakaldo (Biscaia). L'han hagut de portar a l'hospital per netejar-li els ulls i ja li han donat l'alta. Ha estat el president del PNB, Andoni Ortuzar, qui ha explicat els fets durant la seva intervenció a l'acte, que ha seguit mentre Pradales abandonava l'esdeveniment per ser atès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan ha rebut l'atac, el candidat jeltzale es dirigia a la seu de la EITB, la televisió pública basca, per participar en el debat electoral amb la resta de candidats a la Lehendekaritza. Segons Ortuzar, quan ha sortit Pradales, "una persona s'hi ha apropat i l'ha ruixat amb un esprai de pebre". L’atacant ha estat detingut per l’Ertzaintza i aquest dimecres al matí el jutge l'ha posat en llibertat provisional. El procés judicial està obert per possibles delictes de lesions i un delicte electoral.

El líder del partit ha condemnat l'atac i ha rebutjat el comportament que "no sap a què respon". També ha instat la societat a reflexionar sobre la crispació política: "Hem de reflexionar sobre si tensar i crear divisió, és el camí per la societat basca [...]. No és el del PNB", ha sentenciat.

Condemna unànime de les forces basques

El candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, ha condemnat l'atac i s'ha solidaritzat amb el candidat del PNB. Eneko Andueza, secretari general del Partit Socialista Basc, també ha condemnat l’atac i ha expressat a través de la xarxa social X que “la condemna a qualsevol acte de violència ha de ser la norma en democràcia”.

En la mateixa línia s’han expressat els candidats del Partit Popular, Javier de Andrés; Sumar, Alba García, i Podem, Miren Gorrotxategi. També el president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport al cap de llista del PNB i ha desitjat que pugui afrontar la recta final de la campanya.

stats